Svoboda vetoval návrh TOP 09 zrušit jeho právo veta

Praha – Znovu ukončil primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) předčasně jednání rady. A znovu se nad tím vznáší spor koaličních ODS a TOP 09. Primátor a jeho náměstci mají podle koaliční smlouvy právo veta, koaliční strana navrhla tuto pravomoc zrušit. Svoboda odmítá být pouhou loutkou, nicméně o pokračování pravicové koalice ale bude podle svých slov usilovat. A stejně se vyjádřil i jeho náměstek z TOP 09 Tomáš Hudeček.

V koaliční smlouvě se píše o právu primátora a jeho náměstků nechat stáhnout z jednání rady jakýkoli materiál. „Toto ustanovení má zabránit silovému přehlasování menšiny 5 členů rady za ODS většinou 6 členů za TOP 09,“ uvádí se ve smlouvě. Druhá jmenovaná strana ale navrhla ustanovení vyškrtnout. „Využil jsem tedy svého práva veta na základě důkladného prostudování tohoto návrhu,“ prohlásil v reakci Svoboda s dodatkem, že svého práva využil poprvé za dobu koalice obou stran.

„Návrh na omezení pravomocí primátora znamená, že bych se stal pouhou loutkou v rukou většiny v radě, stejně jako celá ODS,“ uvedl Svoboda. Nehodlá se podle svých slov stát komparzem k silovému vládnutí jedné strany.

Jednání rady bude pokračovat ve čtvrtek. Do té doby se uskuteční koaliční jednání. Primátor i náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) shodně před novináři potvrdili, že budou usilovat o to, aby stávající pravicová koalice pokračovala. Její pád tak podle všeho nehrozí.

Tomáš Hudeček
Zdroj: ČT24

Hudeček pro ČT uvedl, že jde o důsledek dlouho neřešené situace. „V posledních třech měsících nebyla rada, potažmo koalice, schopna prosazovat stěžejní problémy, které Prahu pálí,“ prohlásil Hudeček. Cílem TOP 09 je podle něj prosazovat opatření v zájmu Prahy. Pokud nebude řešena otázka financování, hrozí kroky závažného rázu, jako třeba zdražení jízdného, zastavení tunelu Blanka a podobně.

Hudeček považuje pravicovou koalici za jedinou správnou. „Ale i pravicová koalice má za povinnost konat, a ne jen sedět se zkříženýma nohama,“ zdůraznil. Zrušit právo veta není pro TOP 09 životně důležitou záležitostí, ovšem pokud odporuje jednací řád zákonu, měl by být narovnán.

Brífink Bohuslava Svobody a vyjádření Tomáše Hudečka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod