Julínek poprvé o vrtulnících: Šlo o politické rozhodnutí, ne o trestný čin

Praha – Někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek poprvé promluvil k případu údajně předraženého tendru na leteckou záchrannou službu, za který ho nyní stíhá protikorupční policie. Svou vinu jednoznačně odmítl s tím, že přidělení zakázky soukromým společnostem bylo politické rozhodnutí, a nikoli trestný čin. Armáda ani policie by podle něj navzdory tvrzení kriminalistů leteckou záchranku levněji neposkytly.

Protikorupční policie Julínka viní z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Coby ministr zdravotnictví měl Julínek v roce 2008 podepsat údajně nevýhodnou smlouvu na provozování letecké záchranné služby, kterou převedl ze státu na soukromé firmy DSA a Alfa Helicopter.

Podle detektivů už stát na smlouvě prodělal 792 milionů korun; kriminalisté vycházejí z toho, že jedna letová hodina soukromých společností stojí 135 tisíc korun, zatímco u policie jde jen o 35 tisíc korun a u armády o 50 tisíc korun. To ale ve svém prohlášení, které je vůbec první od dubnového obvinění, Julínek popírá.

„Obvinění je založeno na přesvědčení policejního orgánu, že státní provozovatelé LZS by tuto službu mohli poskytovat mnohem levněji, než je tomu u soukromníků, aniž by se jich vůbec zeptal, zda je to možné. Není! Vypočtená škoda je tak sčítáním hrušek s jablky,“ uvedl někdejší šéf českého zdravotnictví s tím, že policejní závěry jsou „nesprávné“ a „absurdní“.

Tomáš Julínek: „Policejní obvinění je pro mne vážnou ranou, nikoli však takovou, abych nevstal a nebojoval za očistu mého jména.“

Julínek odmítá, že by policie a armáda létaly levněji

Julínek argumentuje tím, že platby, které armáda a policie od ministerstva zdravotnictví za leteckou záchranku dostávají, nepokrývají všechny jejich náklady (za výcvik, nákup a údržbu vrtulníků, atp.), a částky jsou tak zkreslené. „Mnohokrát jsme narazili i na to, že skutečné náklady v rámci svých resortů příslušní odborníci ani nedokážou vyčíslit, neboť jsou skryty v různých kapitolách jejich rozpočtů,“ dodává Julínek. Shodně přitom nedávno hovořil i jeho nástupce Leoš Heger, podle kterého ministerstvo proto ani nemůže říct, zda byl tendr skutečně předražený.

Právě fakt, že ministerstvo nemůže armádě a policii proplatit všechny náklady, přitom podle Julínka stál za tím, proč na provozování letecké záchranky vypsal tendr - bezpečnostní složky totiž údajně nebyly ochotné záchranku provozovat a svou spolupráci se zdravotnictvím v této oblasti omezily na nutné minimum.

„Jednal jsem zcela v souladu se zákonem, pravomocemi ministra i s usnesením vlády. Napadené jednání je navíc výsostně politickým rozhodnutím, za kterým si i nadále stojím,“ uvedl někdejší ministr.

Vydáno pod