Okamura přijel sbírat body na sever Čech

Praha - Senátor Tomio Okamura, kterého někteří političtí kolegové obviňují z populismu a rasistických výroků, přijel šířit svá stanoviska na sever Čech, třeba obyvatelům sídlišť Janov a Chanov vysvětloval, jak se postavit lichvářům. Starostové jeho misi oceňují, protože na potřebné změny zákonů, jak říkají, čekají už příliš dlouho. S tím, jak se situace v oblasti uklidnila, se na problémy podle místních zase zapomnělo.

Okamura hovořil s lidmi také o přemrštěných částkách za ubytovny nebo neochotě poslanců a senátorů vyrazit mezi lidi. Senátor také hovořil o svých představách legislativních změn – chce stanovit nejvyšší možný úrok u půjček a srazit doplatek na bydlení, aby nepřevyšoval obvyklý nájem.

Někteří poslanci ale na cestě nového senátora nenechají nit suchou. „Na rozdíl od Tomia Okamury sociální demokracie již připravila konkrétní návrhy zákonů. Připravili jsme návrh zákona o sociálním bydlení, který právě řeší otázku drahých a předražených ubytoven,“ tvrdí Jeroným Tejc (ČSSD).

Situaci v českých ubytovnách kritizují neziskové organizace, mluví se o obchodu s chudobou. Za nejméně kvalitní bydlení se mnohdy nejvíce platí. Zda zákonodárci se svými nápady neutěšený stav vyřeší, si organizace jisté nejsou.

Okamura kope za nové uskupení

Senátor a podnikatel podal ministerstvu vnitra žádost o registraci hnutí Úsvit přímé demokracie, s nímž chce zasáhnout do nadcházejících parlamentních voleb. Hnutí nemá být standardní politickou stranou a nemá prý ani vládní ambice. Podle Okamury se bude snažit prosadit ústavní změny směrem k přímé demokracii. „Tyto základní změny ústavy řeší základní bolesti našeho politického systému, tedy chronickou nestabilitu koaličních vlád, nezodpovědnost politiků, stranické oligarchie a korupční propojení exekutivy s podnikatelskou sférou,“ prohlásil Okamura.

Tomio Okamura na severu Čech (zdroj: ČT24)