Registrační značky na přání si úspěšně razí cestu parlamentem

Praha - Poslanecká sněmovna schválila novelu, která umožní mimo jiné vydávat registrační značky na auta na přání a zjednodušuje registraci aut. Zpřísňuje také požadavky na stanice technické kontroly. Účinnosti má nabýt od roku 2015. Nyní ji dostane k projednání Senát. Do horní komory míří i návrh, který by měl zjednodušit dokazování toho, zda byl řidič za volantem pod vlivem drog. Neprošel naopak návrh poslance Stanislava Humla, aby dopravní policie mohla po vážné nehodě sebrat na místě majiteli auta malý technický průkaz nebo zabavit registrační značku. „Návrh byl nepřipravený a nebyl v zásadě s nikým projednaný,“ reagoval ministr dopravy Zbyněk Stanjura, podle kterého by se rozšířil i prostor pro korupci.

Přidělení vlastní kombinace alfanumerických znaků na jednu tabulku by mělo stát 5 000 korun, tedy deset tisíc na vozidlo. Dosud byly elegantní kombinace čísel dílem náhody nebo úplatku daného úředníka. „Já tomu neříkám značka na přání, já tomu říkám papalášská značka. Ale budiž. Aspoň se to zpoplatní,“ konstatoval už dříve Stanjura. Na registrační značku ale nepůjde dát cokoliv, nesmí obsahovat vulgární a hanlivé výrazy, výrazy s rasistickým podtextem nebo například zkratku některého úřadu. Na značce by mělo být asi osm znaků. Peníze za značku zůstanou v rozpočtu obce, jejíž úřad značku přidělil.

Při převodu motorového vozidla by měla nově stačit jedna společná žádost dosavadního a nového vlastníka na centrální registr vozidel. Prodávající a kupující by se mohli domluvit, zda na úřad zajdou spolu, nebo jeden zmocní druhého, nebo oba zmocní nějakou třetí osobu, která vozidlo odhlásí a přihlásí na nového majitele. Dosud platí, že žádost musí vyřizovat oba. Novela zjednodušuje i vyřazování vozidel z evidence. Sloučí se dočasné i trvalé vyřazení.

Součástí novely je i změna v systému technických kontrol. Stanice by měly být sledovány kamerovým systémem. Záznamy mají zamezit případnému korupčnímu jednání a mají být důkazem, že testované vozidlo skutečně na testech bylo.

Dokázat drogy za volantem by mělo být snadnější

Sněmovna hladce schválila i návrh na zjednodušení dokazování toho, zda byl řidič za volantem pod vlivem drog. Nyní je potřeba po provedení stěru a odebrání moči a krve řidiče provést znalecké posudky, které určí, zda byl řidič látkou opravdu ovlivněn. Postup je podle předkladatelů zdlouhavý a úřady stojí peníze. Nově by mezní hodnoty látek byly uvedeny ve vyhlášce a úřady by tak různé znalecké posudky nemusely nechat zpracovávat. Za novelou stojí dva poslanci LIDEM. Přidalo se k nim po jednom poslanci ze všech větších sněmovních stran, tedy ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM a VV.