Z matematiky propadl u maturit každý pátý. ČSSD chce změny

Praha – Ředitel Centra pro státní maturity Jiří Zika už dopoledne České televizi řekl, že „dopadly o něco hůře než v loňském roce a o něco málo lépe než v roce 2011“. V testu z matematiky letos propadla pětina studentů, u cizího jazyka neuspělo 2,6 procenta a z češtiny 1,9 procenta studentů. Z 90 500 studentů, kteří měli maturovat poprvé, se ke zkouškám nedostavilo asi 11 procent mladých. Vysokou neúspěšností v matematice se prý ministerstvo intenzivně zabývá. Sociální demokraté chtějí zrušit jednotné zadání zkoušky. Maturita by podle nich měla mít tři varianty podle typu školy. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by navíc v budoucnu chtěl zařadit mezi povinné maturitní předměty i matematiku, napsaly Hospodářské noviny.

Letos si studenti náročnost zkoušky nevolili, lehčí úroveň byla společná pro všechny středoškoláky. Podle Ziky test vzhledem k populaci obtížný nebyl, zkouška přesto dopadla hůř než loni. „Byl na úrovni velmi lehkého nebo spíš lehčího testu. Pokud si někteří maturanti myslí, že byl těžký, pak to pravděpodobně bude otázka spíše jejich dovedností a schopností,“ řekl ve Studiu ČT24. Podle něj je to důsledek nově zavedených široce otevřených úloh, s nimiž slabší žáci mohli mít problém. Cermat rovněž zveřejnil správné odpovědi k testům.

Podle Tomáše Feřtka ze společnosti EDUin je ale možné, že Cermat nedodržel složení maturitního testu podle maturitního katalogu, který je pro něj závazný. „Validační komise bude muset posoudit, zda Cermat zadání dodržel, nebo ne,“ dodal.

Tomáš Feřtek, mluvčí společnosti EDUin: „Je to poměrně velké překvapení. Asi nejpodstatnější je ten obrovský rozdíl mezi úspěšnostmi v jednotlivých předmětech. To naznačuje pravděpodobně nějaký problém, protože testy by přeci jen měly být natolik vyrovnané, aby úspěšnost byla alespoň srovnatelná.“

Kdyby se započítaly výsledky všech maturantů včetně repetentů, vyšplhala by neúspěšnost zřejmě mnohem výš. Výsledky testů dostaly školy dnes, studenti je budou znát nejpozději ve čtvrtek, kdy jim také začíná ústní část zkoušek.

  • Letos byla v matematice neúspěšnost 20,6 procenta, loni byla v lehčí verzi 19,6 procenta a v těžší 2,8 procenta. V loňských statistikách jsou ale započítáni i studenti, kteří maturitu opakovali.
Vybavení k maturitní zkoušce z matematiky
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Neúspěšnost v didaktickém testu z matematiky je srovnatelná s loňským rokem, potvrzuje dlouhodobější problém v této oblasti, kterým se ministerstvo školství intenzivně zabývá. Proto ministerstvo školství podpořilo několik projektů zaměřených na výuku matematiky a přírodovědných oborů,“ sdělil v tiskové zprávě úřad.

Co se týká cizích jazyků, nejvíc propadali studenti v němčině, neuspělo jich 7,7 procenta. Z angličtiny propadlo 2,4 procenta studentů, kteří maturovali poprvé, z ruštiny pak 0,9 procenta a ze španělštiny 1,7 procenta. V maturitním testu z francouzštiny uspěli všichni žáci.

Ředitel Cermatu Jiří Zika
Zdroj: ČT24

ČSSD chystá tři úrovně podle typu školy

Státní maturity prošly od roku 2011, kdy byly spuštěny, už řadou změn. Další úpravy chystají i sociální demokraté. „Dovedu si představit, že bude jedna úroveň pro gymnázia, jedna úroveň pro odborné školy a třetí pro učiliště,“ řekl Hospodářským novinám stínový ministr školství Marcel Chládek. Jednotná státní maturita pro všechny typy škol totiž podle něj porovnává neporovnatelné.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce představit definitivní program příští rok na jaře. „Výhledově by se náš vzdělávací systém mohl připravit na to, aby povinnou součástí státní maturity byla i matematika,“ dodal. O tom, z jakých předmětů by měli středoškoláci maturovat od roku 2015, se s odbornou komisí radí i současný ministr školství Petr Fiala. Vedle povinné matematiky se uvažuje i o angličtině. Část poslanců ODS v čele s Borisem Šťastným už ale delší dobu volá po úplném zrušení maturit v režii státu.

Na změnách ale nepracují jen politici. Asociace češtinářů tvoří koncept státní maturity z českého jazyka, který by mohl platit od roku 2018. Předseda asociace Jiří Kostečka by vrátil hodnocení slohových prací zpět na centrální úroveň a opět by zavedl dvě úrovně zkoušky. Ty měla státní maturita v roce 2011. Studenti si tehdy mezi nimi mohli vybrat - většina zvolila lehčí variantu.