Život ve světě hluku - novela má odhlučnit veřejný prostor

Praha – Nadměrný hluk z továren, aut i třeba sekaček na trávu, posezení v restauraci, to vše zaléhá uši jak ve městech, tak na venkově. Obce dostanou možnost důrazněji krotit decibelový nápor. Třeba vedle obvyklého zavírání restauračních zahrádek o desáté večerní by mohly radnice omezit provozní dobu celého podniku. Počítá s tím novela zákona o ochraně veřejného zdraví, která je nyní v připomínkovém řízení.

Stávající hygienické limity se měnit nemají, jsou totiž odvozeny od limitů Světové zdravotnické organizace. Nově se ale má změnit systém kompetencí, odpovědnosti a dozoru nad ochranou proti hluku. Hluk z dopravy a podniků bude i nadále spadat pod státní zdravotní dozor. Pod rozhodovací pravomoc obcí by ale měla přejít kontrola hluku, který sice nemůže negativně ovlivnit zdraví, ale týká se pohodlí obyvatel obcí. Jde o hluk z restaurací a koncertů, sportovních a společenských aktivit a podobně.

Některé restaurace striktně zavírají v deset večer, jinde dávají hostům o nějakou chvíli více. Už nyní přibývá měst a obcí, které se snaží diktovat zavírací hodiny i uvnitř barů. „Budeme mít možnost také sankcionovat,“ slibuje si od legislativní změny kyjovský starosta František Lukl (Nestr.).

Doprava může velmi znepříjemnit život

Svou daň na sluchu si vybírá i téměř všudypřítomná doprava, případ pražské magistrály ilustruje, jak se dá s hlukem zápolit. Nejdříve přišla žaloba na město, pak zpomalení aut na padesátku a loni ještě speciální odhlučněný povrch. Opatření snížila hladinu hluku o 6 decibelů. I tak ale obyvatelé spokojeností právě neoplývají.

Hluk ve městech a na vesnicích (zdroj: ČT24)

I malé obce se vypořádávají s nadměrnou hlučností, třeba Vrané nad Vltavou zajišťuje nedělní klid vyhláškou už přes patnáct let. Sekačky na trávu musí zůstat v garáži. Řadu obcí totiž navštěvují „víkendoví“ rezidenti, kteří přijíždějí z měst a snaží se právě ve dnech volna dohnat s údržbou svých hmotných statků, co se dá.

  • Ilustrační foto autor: Pavel Wellner, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2634/263368.jpg
  • Sekání trávy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1705/170423.jpg
  • Lidskému uchu obecně vadí zvuky o vysoké frekvenci. Odolnost psychologové považují za individuální vlastnost, daný zvuk se totiž může pojit s nepříjemnou zkušeností. A důležitý faktor představuje i časová délka, po kterou je člověk nucen obtěžující zvuk poslouchat.