Roztočil: Přímá demokracie, běh na dlouhou trať

Praha – Systém, který je u nás etablovaný od revoluce, se přežil a je třeba nastolit přímou demokracii. Právě s tímto konceptem nové strany Úsvit přímé demokracie, kterou před několika týdny založil Tomio Okamura, souhlasí i Aleš Roztočil, člen poslaneckého klubu TOP 09 a starostové, host interaktivního pořadu Hyde Park ČT24. Kromě jiného vyžaduje například odpovědnost jednotlivých politiků. „Člověk ve vysoké politice, který se ve své funkci proviní, by měl být odsouzen a penalizován,“ uvedl. Sám ale připouští, že přímá demokracie v českých podmínkách je běh na dlouhou trať.

Univerzitní profesor, porodník a člen správní rady VZP tvrdí, že se současný politický systém musí změnit. Okamurovo Hnutí Úsvit přímé demokracie, které v pondělí požádalo na ministerstvu vnitra o registraci, má k tomuto směru nakročeno. V první fázi je třeba informovat občany, jaké možnosti přímá demokracie skýtá. „Nejdříve musíme informovat o stavu našeho státu, o možnostech jeho změny a o zásadách přímé demokracie,“ sdělil Roztočil.

Podobné vzory smýšlení lze podle Roztočila hledat v zahraničí. „Měli bychom se podívat na příklady jiných zemí, kde tyto možnosti jsou, a u těch se inspirovat,“ zdůraznil. Zdejší společnost ale podle Rostočila na tak razantní změnu ještě není připravena. „Žijeme ve specifických podmínkách České republiky a nejsem přesvědčen, že v současné době většina populace ví, co to přímá demokracie je. Je to běh na dlouhou trať.“

Okamura jako jediná alternativa?

Svůj názor na současnou politickou situaci si v této míře Roztočil zformuloval až poté, co pronikl do tajů politiky a poznal, jak funguje. Domnívá se proto, že Okamura je jedinou alternativou. I tak podle něj změna systému není krátkodobá záležitost. „Nevím a nejsem o tom přesvědčen, že se během jednoho volebního období podaří změnit náš politický systém. Nicméně někde se začít musí,“ podotkl.

Zakladatel hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/Lidové noviny

To, že se Roztočil se senátorem Okamurou neshodne na mnoha jiných bodech, jako jsou celostátní referendum, důchodová reforma, církevní restituce, změny DPH nebo zákaz kouření v restauracích, mu prý nevadí. Politické názory se podle něj vyvíjí a je důležité, že se shodnou v jedné věci, která je pro začátek podstatná. „To je, že náš parlamentní systém je svým způsobem přežitý,“ zdůraznil.

Voleni by měli být lidé, které voliči znají

Vyhraněné plány má poslanec Roztočil i na úrovni samotných politiků. Každý z nich by měl za své jednání zodpovídat a volební období zákonodárce by mělo být omezeno. „V přímé demokracii každý politik, který je zvolen, by měl být za své činy zodpovědný nejen morálně, ale i trestně a finančně,“ dodal. Zvoleni by měli být takoví lidé, které voliči znají. Jak by ale systém fungoval v praxi, ještě Roztočil neví. Detaily plánovaného systému jsou v procesu příprav.

Hyde Park s Alešem Roztočilem (zdroj: ČT24)