Na 12 školách se při maturitě podvádělo, tvrdí Cermat

Praha – Cermat podezírá některé maturanty z opisování při didaktických testech z matematiky, a to hned na 12 školách. Centrum se proto obrátilo na školní inspekci s požadavkem na prošetření podivností. Maturanti se údajně při testech radili, někteří dokonce použili při vypracování mobilní telefon, který ale podmínky pro maturitní zkoušku striktně zakazují. Ministerstvo školství upozorňuje, že pokud se viníci najdou, testy si zopakují.

„Evidentně došlo k opisování mezi dvěma, třemi žáky. To znamená napovídání si navzájem,“ prohlásil pro ČT ředitel Cermatu Jiří Zíka. Testy dotyčných maturantů jsou totiž naprosto stejné. V jiné škole pak podle ředitele Ziky studenti dostali od někoho nápovědu pomocí esemesky: „Ti žáci nebyli schopni ani správně přepsat výsledek matematickými operátory.“

Na řadě škol probíhají zkoušky z dospělosti za takových podmínek, které znemožňují podvádění. Vyučující studenty hlídají, mnohde odkládají tašky a batohy s vypnutými telefony na jedno místo. Zda dotyčným studentům napomohli i učitelé, má nyní za úkol prověřit školní inspekce. Moc šancí na zpětné prokázání manipulace s vypracováním si ale inspektoři nedávají. Jak inspekce, tak Cermat odmítají zveřejnit konkrétní školy, na nichž se mělo podvádět. Pokud však inspekce přece jen zjistí hrubé porušení zákona, může navrhnout odvolání ředitele.

Cermat odhalil podvody u maturit (zdroj: ČT24)

Dnes začala ústní část maturit

Na středních školách se dneškem rozběhla ústní část státních maturit, studenti ji skládají z češtiny a cizího jazyka. Ústní zkoušky podle jednotných zadání, ale i takzvané profilové ústní zkoušky, které si školy pořádají samy, potrvají do 10. června. Maturitní vysvědčení dostanou studenti do 17. června.

image_467633
Zdroj: ČT24

V případě, že studenti neuspějí, musejí opakovat jen tu část maturity, v níž propadli, tedy pokud například neuspěli v testu a uspějí v ústní části maturity, v září budou psát pouze opravný test.

Státní maturity shrnula Edita Kadlecová (zdroj: ČT24)