Kupte si cihličku, abychom všichni žili dohromady

Praha - Chcete pomoci lidem s mentálním postižením na cestě k samostatnosti? Kupte si cihličku, kterou přispějete na rozvoj chráněného bydlení, sociálně terapeutických dílen, pracovních a volnočasových center pro lidi s mentálním postižením. Slavnostní zahájení je naplánováno na čtvrtek 16. května od 15:30 u cihlového stánku na rohu ulic Na Příkopě a Havířská.

Letošní, již čtrnáctý ročník Akce Cihla má podpořit zaměstnávání lidí s mentálním postižením. Vybrané peníze mají přispět ke vzniku pracovních center, chráněných a sociálně terapeutických dílen. Kromě finančního daru se mohou lidé zúčastnit i Běhu pro Cihlu. Za každého, kdo si zaběhá, věnuje do sbírky Stavební spořitelna České spořitelny 150 korun, což je hodnota jedné benefiční cihly.

První ročník benefiční sbírky se uskutečnil již v roce 1999 v ulicích Prahy. Od té doby se každý rok v období od května do září objevují v centru Prahy a dalších přibližně 20 městech „cihlové“ stánky s cihlovými věžemi.

Akce Cihla pomáhá lidem s mentálním postižením na cestě k samostatnosti a nezávislosti, na cestě k běžnému životu mimo velké ústavy. Pomáhá odbourávat bariéry mezi životem lidí s mentálním postižením a běžným životem nás všech.

A navíc sbírku podpoří i kulturní akce

Novoměstskou radnici 20. května od 19:30 rozezní tóny houslí Jaroslava Svěceného, který je již desátým rokem patronem Akce Cihla.

Jaroslav Svěcený představí za klavírního doprovodu jednoho z nejlepších současných českých pianistů V. Máchy nejen nádhernou Jarní sonátu Ludwiga van Beethovena či slavnou Historii tanga argentinského skladatele Astora Piazzolly a mnoho dalších autorů, ale také posluchače zavede do tajuplné historie italských, francouzských, německých a také českých houslí čtyř staletí. Součástí koncertu bude i autogramiáda nového CD Jaroslava Svěceného, které má název „Ve znamení tanga“ a je celé věnované temperamentní latinsko-americké hudbě.