Osvobození od soudních poplatků kvůli amnestii posvětil i Senát

Praha – Vládní novela o osvobození od soudních poplatků lidí, do jejichž případů zasáhla novoroční amnestie Václava Klause, velmi hladce prošla Senátem. O předloze rozhodl necelý týden poté, co ji odsouhlasili poslanci. Ještě ji musí podepsat prezident Miloš Zeman.

Soudním poplatkům se vyhnou poškození, kteří vymáhají náhradu škody způsobenou amnestovaným trestným činem. Novela podobný postup zavádí i pro všechny případné budoucí amnestie. Poplatky budou vráceny i těm, kdo je už případně zaplatili.

Opoziční senátoři si opět novelu vzali za podnět ke kritice všech, kdo se na vyhlášení kontroverzní amnestie podíleli. Předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) si předložení novely vládou vysvětluje jako uznání „hrubé chyby“, stejně jako za snahu zmírnit její dopady za peníze daňových poplatníků.

Štěch znovu potvrdil záměr odvolat se proti tomu, že policie odložila trestní oznámení na předsedu vlády Petra Nečase (ODS). Premiér podle Štěcha spáchal minimálně „nedbalostní trestný čin“, neboť měl povinnost obsah amnestie před jejím podpisem s vládou projednat. Premiér se hájil tím, že jeho podpis byl pouze formální pod výsostným rozhodnutím prezidenta.

Důsledkem amnestijního zastavení dlouhotrvajících trestních stíhání je to, že poškození se musí domáhat náhrady škody způsobené trestným činem nikoliv v trestním, ale v civilním řízení. Soudu přitom dosud musí na rozdíl od trestního řízení hradit poplatek. Poškození, kteří řádně uplatnili nárok na náhradu škody v později zastaveném trestním řízení, by podle návrhu v následném civilním řízení neměli povinnost soudní poplatek hradit.