Rathova pobočnice odmítá, že by luxusní byt získala černou cestou

Praha - Johana Novotná, bývalá blízká spolupracovnice Davida Ratha, se ocitla v podezření, že zaplatila svůj dvanáctimilionový byt v centru Prahy z nejasných zdrojů. Upozornily na to dnešní Lidové noviny s tím, že Novotná coby zaměstnankyně středočeského hejtmanství neodevzdala majetkové přiznání za loňský rok. Sama Novotná ovšem pochybnosti odmítá; České televizi sdělila, že si bydlení zaplatila z vlastních zdrojů a úvěrem. Vedení středočeské ČSSD nyní po své člence požaduje, aby původ peněz doložila.

Johana Novotná na středočeském krajském úřadě pracovala v době hejtmana Davida Ratha coby vedoucí odboru veřejných zakázek. V roce 2009 si koupila luxusní stodvacetimetrový byt na pražském Žižkově, jehož koupě vyšla tehdy devětadvacetiletou úřednici na 11,9 milionu korun. Podle Lidových novin, které se odvolávají na kupní smlouvu, nebylo pořízení bytu financováno hypotékou. Noviny dále uvádějí, že pokud si svůj žižkovský byt pořizovala jen z příjmu úřednice, musela by měsíčně pobírat mzdu ve výši tří milionů korun.

Novotná navíc neodevzdala majetkové přiznání, čímž měla porušit zákon o střetu zájmů. „Pokud někdo má vedoucí pozici v oblasti investic a neudělá to, považuji to zkrátka za hrubé porušení zákona,“ říká bývalý středočeský hejtman Petr Bendl. Středočeský kraj nyní uvádí, že ve věci začal konat. „Paní Novotná nedodala prohlášení o střetu zájmů za část roku 2012, které měla dodat v době, kdy na úřadu skončila. V této věci bude zahájeno správní řízení,“ uvedla pro LN mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová.

Novotná chce důkazy předložit spolustraníkům

Sama Novotná ovšem zaslala České televizi písemné vyjádření, ve kterém pochybnosti o nabytí majetku vyvrací. „Pořízení nemovitosti bylo hrazeno z vlastních zdrojů a úvěrem na základě úvěrové smlouvy. Všechny kroky, které jsem při pořízení nemovitosti podnikala, byly v souladu se zákonem a jsou doložitelné písemnými dokumenty,“ píše se v prohlášení, které zaslala reportérům ČT.

Dokumentaci o financování svého bytu se Novotná chystá předložit i domovské sociální demokracii; ta ji k tomu ostatně sama vyzvala. „Já si myslím, že by měla prokázat, kde ty příjmy vzala, za co koupila, jak to nakoupila,“ zdůraznil středočeský hejtman Josef Řihák.

Stopa v ML Group:

Bývalá úřednice z Rathova hejtmanství má vazby i na společnost, která je zapletená do korupční chobotnice u přestavby buštěhradského zámku a zakázek na zdravotnická zařízená středočeských nemocnic. Od února do listopadu 2008 totiž Novotná figurovala v představenstvu společnosti Executive Project Group, jež se později přerodila ve firmu ML Complet. Tato společnost, respektive její jednatelka Lucie Novanská, měla pro Středočeský kraj organizovat údajně zmanipulovaná výběrová řízení.

Sama Novotná ovšem svou práci v předchůdkyni ML Complet bagatelizuje. „Ve společnosti Executive Project Group jsem od února 2008 do listopadu 2008 formálně vykonávala funkci členky představenstva. Fakticky jsem nevykonávala žádnou činnost a nebyla jsem v pracovním poměru k této společnosti,“ řekla Lidovým novinám.

Novotná dnes pracuje jako ekonomická náměstkyně v kolínské nemocnici, jejímž zřizovatelem je Středočeský kraj. Ředitel si ji vybral sám, bez výběrového řízení. „Absolvovala Vysokou školu finanční a správní, je inženýrkou a má i MBA, to je myslím si dostatečná kvalifikace,“ uvedl ředitel Oblastní nemocnice Kolín Petr Chudomel.

Rathovi blízcí s krajem spolupracují dál

Johana Novotná ovšem není jediná postava z éry Davida Ratha, která si s krajem udržela dobré vztahy i po Rathově zatčení; s hejtmanstvím nadále spolupracuje také Rathova bývalá mluvčí Berill Mascheková, jež nyní kraji pomáhá s propagací. Konkrétnější náplň její práce ovšem není známá, sama Mascheková na dotazy ČT nereagovala a lakonická byla i mluvčí hejtmanství Mertinová: „Jedná se celkově o propagaci celkových aktivit Středočeského kraje.“

Výměny postů a návraty na vysoké pozice se potom odehrávají i mezi dalšími spojenci Davida Ratha. Například Marek Semerád musel skončit jako šéf zastoupení kraje v Bruselu kvůli možnému střetu zájmů. Spoluvlastnil firmu Cui bono, která obcím vyřizovala evropské dotace. Na roli Semeráda upozornili už loni Reportéři ČT. Dnes je náměstkem hejtmana a v Bruselu nyní kraj zastupuje jeho bývalý firemní společník Lubomír Nymburský.

Reportáž o Rathových spolupracovnících (zdroj: ČT24)