Opozice: Vládní návrh na rozkrytí stranických financí nevyřeší skoro nic

Praha - Sněmovna v prvním kole podpořila vládní novelu, podle které by strany měly své hospodaření vést na transparentních účtech a výroční zprávy o něm zveřejňovat na internetu. Předlohu se poslanci pravděpodobně ještě pokusí rozšířit o ustavení nezávislého dohledového orgánu, který by na stranách vymáhal plnění nových povinností. Podle opozice i vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) ale není úprava k rozkrytí stranických financí dostatečná. Poslanci dnes schválili i návrh nového katastrálního zákona, jenž majitele zřejmě více ochrání před podvodnými převody. Kontroverzní návrh, který by zavedl vesměs povinné advokátní smlouvy při převodu nemovitostí, ale zákonodárci odmítli.

„Novela je málo ambiciózní a nevyřeší skoro nic,“ uvedl k financování stran předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Sociální demokracie bude podle něj pro strany prosazovat zákaz přijímání darů od firem minimálně se zahraničním nebo anonymním vlastníkem a snížit na méně než dva miliony korun ročně limit pro dary od jednotlivců. Strany by tak nebyly v podezření, že sponzorské příspěvky mají ovlivnit rozhodování jejích zástupců. Peake zase usiluje o vznik dohledového orgánu, jehož ustavení vláda odmítla. Sociální demokraté by jí s tím podle Tejce mohli pomoci.

TOP 09 chce položky na účtech více „rozpitvat“

Podle šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka je zákon poměrně minimalistický, aby měl šanci sněmovnou projít. „To, co je vlastně transparentní účet, zákon příliš neřeší. V prezidentské kampani jsme viděli, že někteří kandidáti měli takzvaně transparentní účet, nicméně ty částky, které na něj chodily, případně z něj odcházely, nic moc neřešily,“ řekl ve Studiu ČT24. Jako nejdůležitější vidí to, aby například u položky 500 tisíc za outdoorovou reklamu bylo jasně rozepsané, co si pod tím má člověk představit. TOP 09 se také staví spíše proti dohledovému orgánu. Podle Gazdíka je důležitější transparentnost a veřejná kontrola než další orgán, který stojí jen peníze a dává prostor ke korupci.  

Petr Gazdík k financování politických stran (zdroj: ČT24)

Katastr zavede pro vlastníky službu sledování změn

Návrh nového katastrálního zákona, který nyní míří k posouzení do Senátu, má přinést větší spolehlivost zápisů do katastru, zavádí ale také zpoplatnění některých úkonů, například za výmaz zástavního práva. Poslanci přijali i část návrhu ČSSD, podle kterého by vlastníci byli o všech návrzích na změnu právních vztahů v katastru u jejich realit povinně elektronicky či jinak informováni. Nesouhlasili ale s tím, aby majitelé mohli do 15 dnů převod zablokovat. Podle dalšího schváleného návrhu, který prosadil v ústavně-právním výboru předseda poslanců ODS Marek Benda, katastr zavede pro vlastníky službu sledování změn, o nichž by je informoval výhradně elektronicky.   

Do katastru se bude nově zapisovat 15 nových věcných práv k nemovitostem, která zavedl občanský zákoník. Nově se má zapisovat také právo stavby, které umožňuje postavit stavbu na cizím pozemku, nebo pacht. Všechna věcná práva se do katastru budou zapisovat výlučně vkladem. Katastr má nově pro účely státu a realitního trhu evidovat i údaje o cenách nemovitostí.

Neprošel naopak návrh, aby všechny smlouvy týkající se nemovitostí v budoucnu sepisovali výhradně advokáti. Část zákonodárců si od návrhu slibovala jasnou ochranu majitelů nemovitostí proti podvodům, jiní za ním ale viděli advokátní lobby. Jeden pokus o prosazení podobného paragrafu už sněmovna zažila – v rámci občanského zákoníku. Sepisování smluv advokáty tehdy nakonec také neprošlo.