Restituční žádosti církví mají být veřejné, říká ČSSD a předkládá zákon

Praha – Poslanci sociální demokracie dnes do sněmovny předložili návrh zákona, podle kterého by se měly zveřejňovat všechny žádosti na vydání majetku v rámci církevních restitucí. Na tiskové konferenci to oznámil šéf poslaneckého klubu strany Jeroným Tejc s tím, že návrh má podporu Věcí veřejných a očekává ji také od komunistů a uskupení LIDEM. ODS je proti.

Tisková konference ČSSD k církevním restitucím (zdroj: ČT24)

„Chceme umožnit veřejnosti, aby měla možnost – v případě, že získá informaci a podklad, na základě čeho je vyžadováno vydání nemovitostí či věcí movitých – informovat příslušný úřad o tom, jaké jsou jiné okolnosti, a poskytla tak dostatek informací k tomu, aby nemovitosti, které podle zákona vydány být nemají, vydávány nebyly,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Podle něj by se informace měly objevovat na internetu úřadů do 15 dnů od podání žádosti.

Církve mají podle současného zákona od státu dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Zároveň stát postupně přestane hradit platy duchovních.