Slídivé pohledy sousedů je možné žalovat, rozhodl Nejvyšší soud

Brno – Za závažné narušení soukromí v sousedských vztazích je možné považovat i slídivé a obtěžující pohledy. Člověk se proti takovému chování souseda může bránit žalobou a jejím prostřednictvím žádat, aby se podobného jednání pro příště zdržel. Vyplývá to z aktuálního stanoviska Nejvyššího soudu, které do budoucna představuje klíč pro řešení podobných případů pro celou českou justici.

Na spornou otázku soukromí v sousedských vztazích sice existují různé právní názory; podle Nejvyššího soudu je ale v pochybnostech třeba dát přednost takovému výkladu, který chrání obtěžovaného člověka proti tomu, kdo omezuje jeho právo na soukromí a nerušené užívání vlastní nemovitosti.

Tento právní výklad se týká i soustavného obtěžování pohledem – nahlíží-li například soused člověku permanentně přes plot nebo do oken, je možné se bránit. „Uvedené pravidlo musí tím spíše platit pro fotografování a filmování osob. V takovém případě jde totiž v jistém smyslu o 'obtěžování pohledem', umocněné tím, že tento pohled je zachycen technickými prostředky,“ doplnil mluvčí Nejvyššího soudu (NS) Petr Knotig.