VZP uhradí preventivní mamograf i ženám pod 45 let

Praha – Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) proplatí ženám mladším 45 let, u ní pojištěným, preventivní vyšetření prsů mamografem i ultrazvukem. Dotyčné si nejdříve vyšetření uhradí ze svého, peníze jim pak pojišťovna na pobočce vrátí proti předloženému dokladu o zaplacení.

„VZP dlouhodobě podporuje preventivní programy, mimo jiné i prevenci rakoviny prsu. Tohle rozhodnutí vešlo do doby, kdy na potřebu prevence rakoviny prsu upozornil příběh Angeliny Jolie. Nicméně není to tak, že bychom ho udělali až poté, ale bylo už delší dobu chystáno,“ řekl pro ČT mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Oficiálně zveřejní pojišťovna podmínky na svém webu v pondělí 20. května. „Nicméně už ženy, které vyšetřením prošly od 1. května, uhradily ho a mají doklad, mohou si ho nechat proplatit,“ uvedl mluvčí VZP s dodatkem, že akce potrvá do konce listopadu. Podle Tichého se ženy poslední dobou o problematiku prevence rakoviny prsu zajímají ve větší míře. Prevence obecně je vždy levnější než následné propuknutí a léčba nemoci, zdůraznil.

Pojišťovny dosud běžně hradily vyšetření na mamografu ženám od 45 let věku jednou za dva roky. Pro mladší ženy není vhodné, vyšetřují se magnetickou rezonancí. Podle doporučení odborníků by si ženy měly prsa samy vyšetřovat pohledem i pohmatem každý měsíc.

Úhrada je podle Tichého možná až do výše 1 500 korun, což by podle něj mělo stačit, neboť obyvklá cena za mamografii činí 500 až 800 korun, za ultrazvuk 250 až 400 korun. Nevyčerpanou část příspěvku, tedy rozdíl mezi cenou za mamograf či ultrazvuk a částkou 1 500 korun, mohou ženy až do poloviny prázdnin využít třeba na test zjišťující krev ve stolici, což může být příznak rakoviny tlustého střeva, mohou si z těchto peněz také zaplatit vyšetření a ošetření kožních znamének či dentální hygienu. Těhotné si mohou zaplatit vyšetření štítné žlázy, které není z pojištění hrazeno.

Plastický chirurg Jan Měšťák: „Je potřeba ženy (pod 45 let) vyšetřovat především ultrasonograficky. Hlavně genetika hraje významnou roli. Ženy si pak uvědomují, když maminka nebo sestra měli rakovinu, potřebu zajít na genetické vyšetření.“

Vydáno pod