Diplomat Tim běží pro ty, kteří běžet nemohou

Vyškov - Více než 260 kilometrů z Prahy do Vyškova se rozhodl uběhnout zástupce velvyslance Velké Británie Tim Voase. Nevedla ho k tomu jen touha po sportovním výkonu, chtěl vybrat co možná nejvíce prostředků na pomoc potřebným a také připomenout památku britských vojáků, kteří zemřeli při leteckém neštěstí v Náměšti nad Oslavou. Cílem běhu je proto vojenská základna Vyškov, kde spolupracují čeští a britští vojáci.

Timův plán je jasný a nelehký: uběhnout více než 260 kilometrů z Prahy nejdříve do Čáslavi, dál pak přes Náměšť nad Oslavou až do Vyškova. Trasu si rozvrhl do tří dnů, každý den tak uběhne víc než dvě maratonské trasy. Z Prahy vyběhne neohrožený diplomat už 25. května a během tří dnů běhu ocení společnost dalších sportovců. „Všichni, kdo budete chtít, jste srdečně zváni se ke mně v průběhu cesty přidat, ale nemusíte jen běžet, klidně i na bruslích nebo na kole,“ píše Tim Voase na svém webu.

Tim Voase:

"Proč to dělám? Protože mě běhání baví. Protože jsem začal s běháním v armádě a už nemůžu přestat. Protože rád překonávám svoje hranice. Protože chci podpořit jednu českou a jednu britskou nadaci, které pomáhají druhým překonat jejich limity - Sport pomáhá a Pomoc hrdinům."

Tim Voase je známý propagátor vytrvalostních sportů. Zástupce britské velvyslankyně v Praze se do povědomí Čechů zapsal v létě roku 2012, kdy na své nové pracoviště do Prahy přijel z Londýna celých 1 500 kilometrů na kole. Vysloužil si tak přezdívku cyklodiplomat a ze svých sportovních aktivit neslevil ani při pražském angažmá. Loni na podzim tak přišel s plánem doběhnout z Prahy do Brna, cíl cesty pak upravil symbolicky na vojenskou základnu ve Vyškově. Aby natrénoval, běhá britský diplomat do práce každý den a za každého počasí.

Tim Voase se stal diplomatem poté, co pracoval jako armádní důstojník. V té době sloužil na místech jako Falklandské ostrovy či Balkánský poloostrov. Na britské ministerstvo zahraničních věcí nastoupil den před teroristickým útokem na USA v září 2001. Od té doby se věnoval bezpečnostním otázkám v Afghánistánu a Pákistánu a podílel se na boji proti terorismu na Středním východě. Na pražském velvyslanectví působí od roku 2012. Ve volném čase se Tim rád věnuje jakékoliv extrémní fyzické aktivitě, krom dálkového běhu hlavně cyklistice, nebo – jak sám říká - si jednoduše vychutnává vynikající české pivo.