Papež nepřijede, východní patriarcha ano – Bartoloměj zamíří do Mikulčic

Mikulčice (Hodonínsko) – Vzpomenout na příchod Konstantina a Metoděje na Moravu přijede konstantinopolský patriarcha Bartoloměj, který je považován za nejvyšší autoritu pravoslavné církve. V Česku stráví čtyři dny, jejichž vrcholem bude bohoslužba v Mikulčicích, kterou povede příští sobotu.

O nadcházející návštěvě patriarchy Bartoloměje informoval tajemník pražské pravoslavné arcidiecéze Pavel Milko. Konstantinopolská hlava pravoslaví se zúčastní zahájení oslav 1150 let od příchodu věrozvěstů na Moravu, které potrvají až do 5. července. Navštíví také Prahu, kde se setká s některými politiky. Zatímco neoficiální hlava východního křesťanství pozvání na oslavy přijala, nejvyšší představitel římskokatolické církve nepřijede, ačkoli dostal pozvánku na červencové vyvrcholení oslav na Velehrad.

Patriarcha Bartoloměj přijede do Česka potřetí. Poprvé přijel v roce 1998, kdy se setkal s tehdejším prezidentem Václavem Havlem a v Šumperku vysvětil pravoslavný kostel. O rok později se zúčastnil mezinárodní konference Fórum 2000. Proslul svými intenzivními kontakty s katolickou církví.

Česká pravoslavná církev ovšem uvítá patriarchu Bartoloměje bezhlavě. Bezvýsledně totiž skončila dnešní volba nového arcibiskupa, žádný ze tří kandidátů podle Pavla Milka nedostal potřebnou většinu. Kdy bude nová volba, není jasné, situaci bude řešit sbor biskupů. Na pozici pražského arcibiskupa kandidovali Michail Dandár, který slouží v jurisdikci ruské pravoslavné církve v Německu, Marek Krupica, který je mimo jiné duchovním správcem v Litoměřicích a přednáší pravoslavnou teologii, a slovenský mnich Ján Kupec působící na území takzvané mnišské republiky Svatá hora Athos v Řecku.

Nového arcibiskupa volí pravoslavná církev po odstoupení metropolity Kryštofa. Ten čelil obvinění, že porušil mnišský slib, protože televize Nova odvysílala reportáž o jeho údajných milenkách, s nimiž má prý děti. Podezření odmítal a již dříve uvedl, že připravuje právní kroky k očištění jména. Církev, ke které se hlásí 21 tisíc věřících, teď dočasně vede olomoucko-brněnský arcibiskup Simeon.