Vysvětlení už chce i Nečas a akreditační komise. Studenti chystají protest

Praha - Premiér Petr Nečas vyzval prezidenta Miloše Zemana, aby zveřejnil důvody, kvůli kterým nechce jmenovat literárního historika Martina C. Putnu profesorem. Kvůli nejasnostem se na prezidenta obrací i Akreditační komise ministerstva školství. Zeman chce o Putnovi osobně mluvit s rektorem Univerzity Karlovy Václavem Hamplem. Studenti už připravují na Putnovu podporu protestní akci. Demonstraci chystá i bývalý ministr školství Ondřej Liška. Postoj hlavy státu dnes naopak ocenili někteří církevní hodnostáři nebo komunisté.

Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl poslal už v pátek prezidentovi dopis, ve kterém ho žádá o vysvětlení situace. Dnes Zeman slíbil, že Hampla pozve na Hrad, kde si budou moct o problému promluvit z očí do očí.

Po třech dnech vstoupil do kauzy i premiér Petr Nečas. „Pan prezident by udělal nejlépe, kdyby své stanovisko k odmítavému postoji jmenovat profesorem Martina C. Putnu netajil a neprodleně sdělil veřejnosti. Důvody musí být důvěryhodné. Jinak se vystavuje oprávněné kritice oklešťování akademických svobod. Politické aktivity mezi ně rozhodně nepatří,“ napsal v SMS zprávě pro ČT.

Komise by měla důvod znát

Nově se do sporu vložila i akreditační komise. Pokud by totiž měl Miloš Zeman výhrady přímo k práci literárního historika, komise by musela prověřit Fakultu humanitních studií, která Putnu na profesuru navrhla. „Pan prezident zvažuje, jestli podepsat, nebo ne. Pak tam je pravděpodobně závažný problém. Komise by ho měla znát,“ říká předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková.

Vědecká rada Fakulty humanitních studií zatím čeká, jak situaci vyřeší vedení univerzity. Že by důvodem případného nejmenování mohly být osobní aktivity kandidáta, ale nepřipouští. „Že má svérázné vlastní názory, to k profesorovi patří. Že polemiky kolem byly a budou, to je správné. Ale doufám, že to není důvod,“ říká člen vědecké rady FHS UK Jan Sokol.

Studenti se chystají do ulic

Studenti, zejména ti, kterým Martin C. Putna přednáší, chtějí v pondělí na protest vyjít do ulic. Na čtvrtek svolává demonstraci i bývalý ministr školství Ondřej Liška. Účast mu slíbila třeba senátorka Eliška Wagnerová, profesor Jiří Zlatuška nebo ředitel Gay Pride Czeslaw Walek. „Rozhodl jsem se spolu s dalšími občanskými aktivisty a osobnostmi svolat na čtvrtek na Hradčanské náměstí protest, který by vyjádřil nesouhlas s tím, jakým způsobem si prezident Zeman osobuje pravomoci,“ uvedl Liška pro ČT.

Hrad Putnu kritizoval za jeho soukromé aktivity, konkrétně za jeho vystupování na akci, kterou před dvěma lety pořádali homosexuálové:

  • „Pokud jde o Prague Pride, přiznám se, že neuznávám lidi aspirující na vysokoškolské pedagogy, kteří na Prague Pride drží transparent s nápisem: Katolické buzny zdraví Bátoru.“
Martin C. Putna na Prague Pride
Zdroj: ČT24

Kalousek: Zeman opovrhuje akademickými hodnotami

Tento argument ale vyvolal další ostré reakce. Nejhlasitěji vystupuje TOP 09, například Miroslav Kalousek varuje, že pokud prezident opovrhuje akademickými svobodami, existuje riziko, že brzy začne opovrhovat i svobodami občanskými. „Pokud pan prezident dává do souvislosti jmenování profesorem s nějakými osobními aktivitami, případně sexuální orientací adepta, je to chyba,“ dodává ministr zdravotnictví Leoš Heger, také z TOP 09.

O vysvětlení důvodů pro nejmenování žádá i ČSSD. „Pokud v minulosti k ničemu podobnému nedošlo, tak je to určitý precedens. A měly by být sděleny skutečné důvody,“ říká stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák.

Zeman má zastánce

Zastánci ale přibývají i na druhé straně sporu. Prezidenta Miloše Zemana částečně podpořil jeho předchůdce Václav Klaus i řada církevních hodnostářů. „Dostal jsem poděkování od pana probošta litoměřického za můj postoj v této věci, stejně jako předtím poděkování od opata Strahovského kláštera. Takže jak vidíte, názory jsou různé,“ tvrdí prezident.

Zemanovo právo rozhodnout o jmenování podporuje i arcibiskup Dominik Duka: „Není možné, aby ze statutárů, kteří podepisují určitá rozhodnutí, byli vlastně jen - když to řeknu po polski 'dziadki podpisowymi'.“

Taky podle komunistů má Miloš Zeman právo profesuru nepodepsat. „Tato věc není vynutitelná. V tomto ohledu si myslím, že jde o otázku osobní integrity pana Putny, kdy jednu věc říká a jinou dělá,“ tvrdí předseda KSČM Vojtěch Filip.

Jmenování profesorů letos proběhne 11. června.

Martin C. Putna (1968) je literární historik a kritik, zabývá se zejména katolickou literaturou. Řada jeho knih dostala ocenění, loni například obdržel Cenu Toma Stopparda za knihu Václav Havel - Duchovní portrét v rámu české kultury 20. století.

Události: Kauza Putna - den třetí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod