Klaus vystoupí poprvé od roku 2008 před ODS

České Budějovice - Bývalý prezident Václav Klaus po dlouhé době promluví k členům ODS. Nepůjde ovšem o celostátní setkání, ale o krajskou konferenci v Českých Budějovicích. Komentátoři si to vykládají jako snahu o návrat i zásah do vývoje strany. Klause pozval na konferenci občanských demokratů ministr průmyslu a obchodu a zároveň jihočeský šéf ODS Martin Kuba. „Řada voličů nám vyčítá, že u ODS už necítí hájení pravicových principů,“ uvedl Kuba, podle něhož právě Václav Klaus takovéto pravicové principy představuje.

Zakladatel a bývalý čestný předseda ODS bude v Českých Budějovicích rozebírat tuzemskou ekonomickou situaci v kontextu vývoje Evropské unie. Na dané téma nejprve přednese svůj příspěvek a pak bude následovat diskuse. Klaus se k ODS dlouhodobě hlásí, v poslední době ale kritikou na adresu strany nešetří.

To, že je celá akce neveřejná, vyvolává v kuloárech řadu spekulací. Klaus totiž kritizuje předsedu strany Petra Nečase, s prvním místopředsedou Martinem Kubou ale sympatizuje. „Petr Nečas to má tak napůl. Když byl Nečas zvolen předsedou strany, Václav Klaus se vyjádřil, že je rád, teď ho ale kritizuje,“ komentoval vztah obou politiků Vladimír Keblůšek.

Setkání se zúčastní jen jihočeští členové ODS, premiér tak do Českých Budějovic nepřijede. S ministrem průmyslu Kubou by měl ale telefonicky hovořit odpoledne.

Kuba by Klausův návrat mezi straníky uvítal: „Dlouhodobě jsme hledali možnost, jak by pan profesor Klaus mohl promluvit k členské základně. Považuji ho za člověka, se kterým bychom jako s otcem zakladatelem a tvůrcem ideových principů diskutovat měli.“

Tomáš Jirsa, Senátor za ODS:

„Kdyby Václav Klaus projevil zájem, tak ho ODS zcela jistě přijme, ať už jako čestného předsedu, nebo jako člověka do nějaké funkce. Skončil funkci prezidenta, zdá se mi, že je příliš plný sil na to, aby jen jezdil po přednáškách, myslím si, že se uplatní někde v politice.“

„Evropský parlament je taková ztracená varta, všichni nejlepší lidé, které jsme tam poslali, jsou politicky mrtví. Jsou sice dobře zajištění, ale že by nějak ovlivňovali českou nebo evropskou politiku, to vůbec. Vidím jeho (Klausovo) působení v České republice, kde je více potřeba, kde je situace obtížná a kde je ODS svému zakladateli a dlouhodobému předsedovi otevřená.“

Kuba: ODS by, stejně jako Klaus, měla představovat opravdovou pravici

Kritiku ODS ze strany bývalého prezidenta nevnímá Kuba jako zásadní problém, ale spíše jako běžnou snahu Václava Klause přispět ke zlepšení situace na české politické scéně. „Já si myslím, že si pan profesor Klaus uvědomuje, že tato vláda dělá řadu dobrých věcí, například v přísné fiskální politice,“ řekl Kuba s tím, že Klaus nekritizuje jen vládu, ale všechny politiky včetně těch opozičních. „Václav Klaus byl předsedou vlády a ví, jaké složitosti to s sebou nese,“ dodal Kuba k nutnosti koaličních ústupků.

„O tom, kam má dál směřovat ODS a do jaké míry má ustupovat koaličním partnerům, diskutuje i řada členů ODS,“ uvedl Kuba. Mnoho z nich by přitom, stejně jako Václav Klaus, přivítalo návrat ODS k liberálním principům. „Řada voličů nám vyčítá, že u ODS necítí takovou tu pravicovost a hájení pravicových principů,“ dodal Kuba s tím, že i toto je nejspíš jedna z příčin pro zmenšování voličské základny občanských demokratů.

Kladně jsou podle Kuby pravicovými voliči vnímány i Klausovy postoje ohledně Evropské unie. „Pokud by se Václav Klaus rozhodl pro kandidaturu do Evropského parlamentu, tak bych preferoval, aby kandidoval v barvách ODS,“ uvedl Kuba.

Jihočeští občanští demokraté chtěli na ideové konferenci původně řešit témata školství a zemědělství. Vzhledem ke Klausově účasti ale ODS program změnila. „Školství a zemědělství jsme přesunuli na jiný termín,“ uvedl Kuba.

Klaus se s ODS rozešel v roce 2008, kdy se přímo na kongresu vzdal čestného předsednictví. „Již delší dobu je pro mne nemalým problémem identifikovat se s celou řadou postojů, které ODS, nebo přesněji její vedení, zastává. Tato politika není tou, se kterou jsem ODS zakládal… Abych probíhající přeměně ODS ze strany pravicové a občanské ve stranu politického středu a stranu spíše lobbistických zájmů než idejí nestál v cestě, rozhodl jsem se poděkovat vám za titul čestného předsedy a tohoto titulu se dnes, na tomto místě, definitivně vzdát,“ řekl v prosinci 2008 na kongresu. Vystoupení v Českých Budějovicích bude od té doby jeho prvním proslovem na stranické půdě.