Nepřijímejte profesuru, vyzvali studenti akademiky

Praha - Studentská iniciativa vyzvala v otevřeném dopise kandidáty na profesuru, aby nepřijímali od prezidenta titul, dokud se nevyřeší spor ohledně jmenování Martina C. Putny profesorem. Na Putnovu podporu je na čtvrtek svolán protest před Hrad, organizátor a předseda Strany zelených Ondřej Liška očekává až 2 000 účastníků, účast už přislíbila i řada osobností. Podle akreditační komise je Zemanovo rozhodnutí vyjádřením nedůvěry vůči akademické obci.

Prezident Miloš Zeman odmítl Putnu jmenovat, aniž sdělil důvody. Dnes zopakoval, že mu vadí text transparentu, který Putna nesl na pochodů gayů v Praze. „Pokud jde o Prague Pride, přiznám se, že neuznávám lidi aspirující na vysokoškolské pedagogy, kteří na Prague Pride drží transparent s nápisem 'Katolické buzny zdraví Bátoru',“ uvedl už dříve Zeman. Putnovu sexuální orientaci prý respektuje. 

Akreditační komise: Zemanovo rozhodnutí vyjadřuje nedůvěru vůči akademické obci

Podle předsedkyně akreditační komise Vladimíry Dvořákové je Zemanovo rozhodnutí projevem nedůvěry vůči akademické obci. Napsala to v dopise adresovaném Zemanovi. „Vaše rozhodnutí o možnosti nejmenovat kandidáta představuje faktické vyjádření nesouhlasu se závěry vědeckých rad Univerzity Karlovy v Praze a její Fakulty humanitních studií, v nichž zasedají desítky předních autorit české vědy,“ uvedla Dvořáková. Komise podle ní neví o žádných pochybeních, kvůli kterým by Putna neměl být jmenován.

Na podporu Putny chystají protesty studenti i bývalý ministr školství

„Situace, kdy prezident republiky bezprecedentně odmítne jmenovat kandidáta, který prošel náročným profesorským řízením a byl vědeckou radou Univerzity Karlovy v Praze navržen ke jmenování profesorem, si podle našeho názoru žádá důkladné vysvětlení,“ uvádí Iniciativa Za svobodné vysoké školy ve svém otevřeném dopise, který už podepsaly desítky lidí.

„Obracíme se na ty z vás, kteří jste prošli řádným profesorským řízením, s výzvou, abyste ve svém zájmu a v zájmu zachování akademických svobod nepřijímali titul z rukou prezidenta republiky, dokud svůj postoj vůči Martinu C. Putnovi nepřehodnotí nebo uspokojivě nevysvětlí,“ vyzvala iniciativa, která stála například za loňskými masivními protesty studentů proti reformě vysokých škol. Připojí se prý i ke čtvrtečnímu protestu, stejně jako například iniciativa Inventura demokracie.

Martin C. Putna (1968) je literární historik a kritik, zabývá se zejména katolickou literaturou. Řada jeho knih dostala ocenění, loni například obdržel Cenu Toma Stopparda za knihu Václav Havel - Duchovní portrét v rámu české kultury 20. století. V průběhu prezidentské kampaně se Martin C. Putna postavil na stranu Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga.

Protesty začaly už dnes

Asi padesátka studentů dnes před Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy zahájila sérii protestů proti záměru Zemana nejmenovat akademika Putnu profesorem. „Zásadně nesouhlasíme s postupem pana prezidenta ohledně vměšování se do habilitačního řízení,“ uvedl jeden z organizátorů Josef Blažejovský. „Není nám to putna!“, skandovalo několik desítek studentů před školou. Sešlo se jich prý tak málo jen proto, že je zrovna zkouškové období.

„Především je třeba zdůraznit, že se jedná o bezprecedentní útok na práva a svobody akademické obce,“ uvedl předseda spolku studentů FHS UK Petr Konůpka s tím, že profesura se posuzuje podle odborných kvalit a ne podle politických a osobních postojů. „Celá tato snaha zdiskreditovat veřejného intelektuála Martina C. Putnu nám nepříjemně připomíná snahy o jakousi normalizaci ve veřejné sféře, proti níž se zásadně ohrazujeme.“

„Vidíme tu ohrožení akademické svobody. Tomu jistě musíme bránit i my, ale jako instituce tomu bráníme jinak, než tomu mohou bránit studenti,“ vyjádřil pochopení protestujícím studentům proděkan Fakulty humanitních studií Jan Sokol.

Ve čtvrtek se zapojí Liška či Wagnerová

Druhá demonstrace je naplánovaná na čtvrtek na Hradčanské náměstí, svolal ji bývalý ministr školství Ondřej Liška. „Rozhodl jsem se spolu s dalšími občanskými aktivisty a osobnostmi svolat na čtvrtek na Hradčanské náměstí protest, který by vyjádřil nesouhlas s tím, jakým způsobem si prezident Zeman osobuje pravomoci,“ uvedl Liška. Účast už přislíbila i řada osobností, například senátorka Eliška Wagnerová, profesor Jiří Zlatuška nebo ředitel Gay Pride Czeslaw Walek.

Ondřej Liška:

„Považujeme za nepřijatelné, aby prezident odmítl udělit akademickou hodnost Martinu Putnovi kvůli jeho občanským postojům, jak tomu nasvědčují všechny dosud známé informace. Mnozí z nás navíc v postupu prezidenta Zemana vidí pokračování pokusů o to osvojit si více pravomocí, než prezidentovi dosud náleželo, a to na úkor ostatních ústavních institucí i vysokých škol.“

Kvůli nejasnostem se na prezidenta obrací i Akreditační komise ministerstva školství. Zeman chce o Putnovi osobně mluvit s rektorem Univerzity Karlovy Václavem Hamplem. A nesouhlas se Zemanovým chováním roste i mezi politiky - včetně původně zdrženlivého premiéra Petra Nečase. „Pan prezident by udělal nejlépe, kdyby své stanovisko k odmítavému postoji jmenovat profesorem Martina C. Putnu netajil a neprodleně sdělil veřejnosti,“ uvedl premiér.

Sokol: O Putnových kompetencích nepochybuje, ostatní je jeho věc

Za Putnou stojí i fakulta humanitních studií. „Ta věc je z hlediska fakulty celkem jasná, kolega Putna je člověk, který si ve svých soukromých iniciativách nebere servítky. To je ostatně jeho občanské právo a nemá nic společného s tím, jak působí na fakultě. Jeho odborná kompetence je mimo jakoukoli pochybnost,“ řekl proděkan Jan Sokol. „U prezidenta by to bylo jisté nepochopení, zvyk podepisovat profesuru pochází z Rakouska a i pro císaře pána znamenala, že potvrzuje samostatnost univerzity,“ dodal Sokol.

Jak situace okolo Putnovy profesury dopadne, se ukáže zřejmě 11. června, kdy by měl prezident jmenovat nové profesory.

KONTROVERZNÍ VÝROKY MARTINA C. PUTNY

V průběhu prezidentské kampaně se Martin C. Putna postavil na stranu Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga. Na začátku roku se objevil v „protizemanovském“ videu, ve kterém se stylizuje do role ruského prezidenta Vladimira Putina.

Do Miloše Zemana se pustil i v jednom ze svých pravidelných článků pro Lidové noviny, který pojmenoval Zlý dědek z Vysočiny. Po zvolení prezidentem také kritizoval Zemana v pořadu ČT24 Před půlnocí: „Pokud tady někdo zjevně pracoval v kampani s množstvím lží a s říkáním toho, co chce, aby v tu chvíli bylo slyšeno, aby mu to přineslo hlasy, proč bych mu měl najednou věřit?“

Že by odmítnutí udělit Putnovi profesuru bylo motivováno jeho postoji vyjadřovanými v prezidentské kampani, ale Zeman odmítá. „Já jsem se to, že podporoval pana Schwarzenberga, dozvěděl ráno z teletextu,“ sdělil včera novinářům.

Martin C. Putna svoje názory pravidelně publikuje na internetovém blogu, kde hájil pochod Prague Pride a gay orientaci jako takovou. V otevřeném dopise Tomáši Halíkovi napsal, že „homosexualita je pro církev 21. století podobnou výzvou, jako byl na počátku novověku heliocentrický systém“.

Ve svém blogu se v minulosti několikrát ostře opřel i do exprezidenta Václava Klause, například když komentoval Den české státnosti: „Zvláštní státní svátek (…) V posledních letech ho Václav Klaus využívá k nacionalistickým kázáním, stejně jako je k nim ochoten využít shromáždění DOSTu.“