Mám silnější mandát než moji předchůdci, říká Zeman

Praha - Přímo zvolený prezident má silnější mandát než prezident zvolený politiky. Na Žofínském fóru to uvedl Miloš Zeman, který se stal letos v lednu nájemcem Pražského hradu právě po historicky první přímé volbě prezidenta.

Zeman v diskusi Žofínského fóra reagoval na výrok předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy. Ten minulý týden komentoval Zemanovu neochotu udělit profesuru literárnímu historikovi Martinu C. Putnovi následovně: „Já se obávám, že to je další ze snah pana prezidenta Zemana pokusit se na jakémkoliv políčku, do kterého přijde, vymezit, že on bude rozhodovat ještě jinak, než rozhodovali jeho předchůdci, že on s váhou svého přímého mandátu bude přezkoumávat nejenom rozhodnutí ministra zahraničních věcí, předsedy vlády, ale také že už i ministra školství a jednotlivých vysokých škol,“ uvedl Benda. „Mně se zdá, že je třeba tyto snahy prezidenta Zemana zastavit.“

Podle Zemana je ale jeho výraznější angažmá v politickém dění pochopitelné. „V prezidentské funkci čelím kritikám, které naprosto chápu. Nesouhlasil bych s Markem Bendou pouze v tom, že prezident nemá podle jeho názoru silnější mandát, než kdyby byl zvolen parlamentem,“ řekl Zeman na Žofínském fóru. „Ono je zatraceně různé, je-li zvolen většinou hlasujících občanů, než když je zvolen většinou z 281 zákonodárců.“

Zemanova volební síla:

Miloš Zeman v lednové prezidentské volbě porazil Karla Schwarzenberga, když získal 2 717 405 hlasů (54,8 %); výše tohoto volebního zisku vynikne zejména v porovnání s počtem hlasů, jež v posledních sněmovních volbách získala sociální a občanská demokracie – nejsilnější opoziční strana před třemi lety vyhrála se ziskem 1 155 000 hlasů, druhá občanská demokracie obdržela 1 057 000 hlasů; Zemanův volební výsledek tak nepřekoná ani jejich součet.

Svou roli ovšem sehrává volební systém; zatímco do sněmovny platí volba poměrná a šanci získat křeslo v dolní komoře má každá strana, která překročí hranici pěti procent hlasů, prezidenta Češi volí dvoukolovým většinovým systémem, kdy se ve druhém kole o přízeň voličů dělí pouze dva kandidáti (na rozdíl od široké nabídky poměrného systému sněmovních voleb).

Zeman: Kalousek mě může kritizovat, já jeho taky

Na dotaz moderátora odpověděl, že ministři za TOP 09 Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg mají právo ho kritizovat, on má ale stejné právo kritizovat je. Se svým prezidentským protikandidátem a ministrem zahraničí Schwarzenbergem je Zeman ve sporu ohledně jmenování velvyslanců.

„Myslím si, že pan Schwarzenberg i pan (ministr financí) Kalousek jako ministři české vlády mají svaté právo kritizovat prezidenta, stejně tak jako prezident má svaté právo kritizovat je. Zatímco já jsem ve funkci necelé tři měsíce, oba pánové jsou ve funkci určitě delší dobu a všichni mohou posoudit, zda své funkce vykonávají dobře, nebo špatně,“ řekl Zeman.