Klatovy opět uspěly, ministerstvo musí přezkoumat herní terminály

Brno - Město Klatovy si připsalo další úspěch v boji proti hazardu. Ústavní soud (ÚS) dnes podle očekávání přikázal ministerstvu financí, aby přezkoumalo povolení vydaná pro videoloterijní terminály ve městě.

Klatovy v ústavní stížnosti poukazovaly na údajné porušení práva na samosprávu. Město v únoru 2012 schválilo vyhlášku, jejímž prostřednictvím na celém území Klatov zakázalo provozování loterií a podobných her. Brzy poté klatovská radnice požádala ministerstvo financí, aby přezkoumalo dříve povolené videoloterijní terminály, které se ocitly v rozporu s vyhláškou. Ministerstvo reagovalo tvrzením, že jednou vydaná povolení platí do konce roku 2014.

Když Ústavní soud stížnost z Klatov obdržel, jeden ze tříčlenných senátů navrhl plénu, aby nejprve zrušilo sporné ustanovení zákona. Plénum návrhu vyhovělo, což bojovníci proti hazardu označili za velké vítězství obcí, které se dosud marně snažily vymýtit veškeré automaty a terminály na svém území. Naopak provozovatelé terminálů označili dubnový nález za krok, který prospěje hazardní mafii a černým hernám.

Ústavní soud potvrdil právo obcí na regulaci hazardu. „Byť tento výrok se týká pouze těch rozhodnutí, jež se dotýkají města Klatovy, názor ÚS, ostatně již vyjádřený opakovaně, dopadá též na situace ostatních obcí, které se ocitají ve stejném postavení,“ uvedl generální sekretář soudu Ivo Pospíšil.

Senát Ústavního soudu se po nálezu pléna začal znovu zabývat klatovskou stížnosti a dnes jí vyhověl. Ministerstvo financí už v mezičase svůj přístup k problematice změnilo a lze očekávat, že postupně zruší tisíce terminálů, jejichž umístění je v rozporu s obecními vyhláškami měst a obcí.

Právo regulovat na svém území výherní přístroje všech typů přiznávají obcím starší nálezy ÚS. Takzvané videoloterijní terminály, což jsou výherní automaty napojené přes síť na centrální dispečink, však povolovalo ministerstvo financí i v obcích, které se jinak snažily bojovat s hazardem a nevydávaly povolení pro běžné automaty.