Nečas ke kauze Putna: Ani „pitomé chování“ není překážkou v profesuře

Praha – Premiér Petr Nečas nepovažuje expresivní transparent, se kterým se literární historik Martin C. Putna účastnil pochodu gayů, za dostatečný důvod pro to, aby Putnovi nebyla udělena profesura. Známého vědce v minulých dnech odmítl jmenovat profesorem prezident Miloš Zeman, aniž by zprvu uvedl důvody. Takové rozhodnutí vyvolalo pobouření akademické obce, studentů i politiků.

Martin C. Putna se zúčastnil pražského pochodu gayů Prague Pride s transparentem „Katolické buzny zdraví Bátoru“. Bývalý předseda konzervativního hnutí D.O.S.T. a úředník na ministerstvu školství Ladislav Bátora vyvolal před dvěma lety pozornost právě svým nesouhlasem s přehlídkou homosexuálů. Prezident Zeman dnes řekl, že akademikovu sexuální orientaci respektuje, ale „něco jiného je právo na sexuální orientaci a, jak už jsem řekl, něco jiného je pochodovat v Praze s (takovýmto) nápisem.“

„Šlo o specifickou situaci, kdežto potom ten další rok jsem šel na Prague Pride s českou vlajkou - a chci se tedy zeptat pana Zemana, tohle je v pořádku, tohle profesor může?“ klade Putna řečnickou otázku.

Chovat se pitomě jako Putna? Máme svobodu slova, říká Nečas

Premiér Petr Nečas v reakci na spor kolem Putny zdůraznil, že v ČR má každý právo na svobodu slova, včetně práva „chovat se pitomě jako pan Putna“. Věří, že Zeman své důvody odmítnutí podepsat Putnovo jmenování profesorem podrobněji vysvětlí. „To, že se někdo občas chová pitomě, ještě není důvod mu upřít ve specializovaném oboru typu srovnávací literatura a podobně nějaký akademický postup, který by primárně měl být na odborných kruzích, čili příslušné univerzitě,“ řekl premiér novinářům.

Nečas připomněl případ Františka Hanzlíka, jehož profesuru kontrasignoval, a připomněl, že pedagog působící v Brně na Univerzitě obrany a na Slezské univerzitě v Opavě má titul RSDr z komunistické Vysoké školy politické. „Tento případ mi vadí více než nevkusný transparent v rukou jiného vysokoškolského pedagoga,“ dodal předseda vlády.

Negativně na Zemanův postoj reagují i jiní politici. „Transparent ne-tranparent, tady vůbec nejde o pana Putnu nebo je orientaci. Tady jde o to, že od roku 1992 tady platí akademické svobody,“ podotkl Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Účast na průvodu nemá nic společného s akademickým titulem,“ zdůraznil šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Naopak zastání má Miloš Zeman u komunistů. „Jmenování nebo nejmenování profesorů je v zákoně svěřeno prezidentu republiky,“ uvedl šéf KSČM Vojtěch Filip.

Zeman s Hamplem se sejdou ve středu

Zemanův odmítavý postoj vzbudil pobouření také v řadách akademické obce. „Musím kategoricky odmítnout spekulace o tom, že by hlediskem pro jmenování či nejmenování profesorem mohla snad být stanoviska k církevním restitucím, více či méně liberální názory, či dokonce sexuální orientace,“ uvedl už v pátek rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Právě na Fakultě humanitních studií UK Martin Putna přednáší.

Ministerstvo školství nechce do sporu mezi univerzitou a Hradem vstupovat, podle mluvčího úřadu Marka Zemana je ale ministr Petr Fiala v kontaktu s oběma stranami. Osobně by se měl Hampl se Zemanem setkat ve středu vpodvečer. „Pokud by mělo jít o politické a ideologické vstupy, myslím, že za sebou máme období, které velmi přesvědčivě ukazovalo, že to pro kvalitu vysokých škol není moc dobře,“ naznačil Hampl již dnes pozice, se kterými na jednání půjde.

V případě, že prezident své negativní stanovisko nezmění, nevyloučil rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Libor Grubhoffer ani společný postup. „Pokud by neměla v příštích hodinách existovat šance, že pan prezident změní svůj postoj, spojíme síly a vyjádříme náš protest velice silným způsobem,“ konstatoval.

Sám Zeman už nechtěl případ více komentovat: „Nejdříve sdělím (více) panu rektorovi a teprve poté médiím, není dobré, abych to dělal obráceně.“

Slova akademiků:

Libor Grubhoffer: Je to diskriminace nejhrubšího zrna, staví to naši zemi o strašný kus na východ. Je to velká ostuda, celý svět je velice pokrokový a naši kolegové jsou úmyslem našeho prezidenta velice podrážděni. Staví nás to do velice špatného světla.

Václav Pačes: Prezident by profesory vůbec jmenovat neměl, to je pozůstatek z dob Rakouska-Uherska. Nový vysokoškolský zákon by správně měl tu povinnost odejmout prezidentu republiky, profesoři by měli být jmenováni univerzitami a profesura by se měla na univerzity vázat.

Vydáno pod