Korunovační klenoty se vrátily pod sedm zámků

Praha - České korunovační klenoty se vrátily do Korunní komory ve svatovítské katedrále. Uzamkla je sedmička klíčníků v čele s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Ten klenoty vystavil ku příležitosti svého nástupu do funkce, k vidění byly ve Vladislavském sále od 10. května. Za tu dobu je vidělo víc než 31 tisíc lidí.

Obřad uložení klenotů začal krátce po půl šesté. K zamykání přísně střežené schránky pro korunovační klenoty se sešlo sedm nejvýznamnějších představitelů státu a církve - prezident Miloš Zeman, premiér Petr Nečas, pražský arcibiskup Dominik Duka, předsedové obou komor parlamentu Milan Štěch (Senát) a Miroslava Němcová (Poslanecká sněmovna), děkan svatovítské kapituly Václav Malý a pražský primátor Bohuslav Svoboda. Všichni se postupně poklonili vystaveným klenotům. Pracovníci Hradu poté klenoty zanesli do pokladnice.

Klíčnice Miroslava Němcová:

„Málokdo si umí představit, že získá klíč od pokladu číslo jedna, od něčeho, co je naší srdeční vazbou k této zemi.“

Za nimi do místnosti vešli i všichni klíčníci v čele se Zemanem. Ukládání klenotů do pokladnice provázala varhanní hudba. „Jdete nahoru věží po velmi úzkém schodišti. Je vidět, že tam dlouho nikdo nešel, jsou tam pavučiny, je tam všude prach,“ popsal cestu do pokladnice primátor Svoboda. Z pokladnice všichni vyšli přibližně po patnácti minutách. Poté postupně zamkli dveře svými klíči a podpisem zpečetili, že vše proběhlo v pořádku.

Klenoty vidělo přes 30 tisíc lidí

V Korunní komoře Svatováclavské kaple nyní bude národní poklad uložen do té doby, než se zástupci státu a církve opět rozhodnou pro jejich výjimečné vystavení. Na přání Karla IV., který nechal zhotovit svatováclavskou korunu a byl s ní v roce 1347 jako první korunován českým králem, se totiž klenoty předvádějí lidem jen při výjimečných příležitostech. Další příležitost by se tak mohla naskytnout za pět let při stém výročí vzniku Československa.

Klenoty jsou částí Svatovítského pokladu. Na výstavě, která se konala od 10. do 19. května, si lidé mohli prohlédnout kromě koruny, korunovačního žezla a jablka i korunovační kříž, obřadní meč a korunovační roucho. Vše bylo vystaveno ve Vladislavském sále, kam přišlo dohromady 31 237 lidí, tedy zhruba stejně jako před pěti lety.

Prezident byl ve formě

Při vyzdvižení korunovačních klenotů z pokladnice na začátku měsíce byl Zeman viditelně indisponován. Měl nejistý krok a několikrát se musel opřít. Podle Hradu mohla za jeho stav viróza, kterou v té době onemocněl. Na internetu se ale objevily spekulace, že mohl být opilý. Na stejné téma se mezi lidmi vyrojilo množství žertů a fotomontáží.

„Viděla jsem, co jsem viděla,“ okomentovala Zemanův stav při vyzdvižení klenotů předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Zeman jí dnes po skončení ceremoniálu předal kytici. Na úvahy o své údajné opilosti dnes prezident několikrát slovně „narazil“ ve svém odpoledním projevu na Žofínském fóru. Když si chtěl svlažit hrdlo, poznamenal, že pije skutečně vodu. Později upozornil fotografy, aby byli ve střehu, že si chce kapesníkem osušit zpocené čelo.