Klaus: ODS je v personální krizi, vrátit se ale nehodlám

České Budějovice – Podle bývalého prezidenta Václava Klause se ODS nachází v ideové i personální krizi. Za mrtvou ji sice někdejší dlouholetý lídr nepovažuje, zároveň ale míní, že dvě nebo tři silné osobnosti ji nezachrání. Strana podle něj musí získat nové výrazné tváře. On sám o návratu mezi občanské demokraty ale prý neuvažuje. Zakladatel občanské demokracie to uvedl na její krajské konferenci na jihu Čech, kam ho pozval stávající stranický místopředseda Martin Kuba.

„Řada voličů nám vyčítá, že u ODS už necítí hájení pravicových principů,“ uvedl stávající stranický místopředseda Kuba, podle něhož právě Václav Klaus takovéto pravicové principy představuje. Kuba by Klausův návrat mezi straníky uvítal. „Dlouhodobě jsme hledali možnost, jak by pan profesor Klaus mohl promluvit k členské základně. Považuji ho za člověka, se kterým bychom jako s otcem zakladatelem a tvůrcem ideových principů diskutovat měli.“

Podle Klause ve spojitosti s jeho možným návratem mezi občanské demokraty nejčastěji zní termín „mluví se o tom“. Klaus tuto slovní vazbu nebere příliš vážně. „Mluví se o tom. To je pro mě nejasná formulace, já o tom takto nemluvím,“ řekl. Někteří členové ODS se však už v minulosti vyjádřili, že by Klause ve svých řadách rádi přivítali. „To mě těší, ale kvůli tomu jsem do Českých Budějovic nepřijel,“ dodal Klaus.

Klaus: Věřím v budoucnost ODS, doufám, že se z toho bude umět vyhrabat

ODS v průzkumech preferencí v posledních měsících klesá. Klaus přesto věří, že i přes ztrátu řady voličů se strana, kterou od založení v dubnu 1991 do roku 2002 vedl, opět zvedne. „Věřím v budoucnost ODS a doufám, že se z toho bude umět vyhrabat,“ uvedl.

Václav Klaus během přednášky na VŠE
Zdroj: ČT24

Vzlety a pády Klausovy ODS

ODS je strana, kterou Václav Klaus založil a kterou se nebojí nahlas kritizovat. I když už víc než čtyři roky není jejím členem. „Více než kdy jindy jsme svědky nevládnutí, respektive mimořádně rozpačitého chování vlády,“ pronesl už jako bývalá hlava státu v sobotu na Vysoké škole ekonomické. Před dvěma lety na Žofíně zase vládě Petra Nečase vyčetl odchod ministrů za Věci veřejné. 

Přelomový byl devatenáctý kongres ODS v prosinci 2008. Václav Klaus na něm nejen kritizoval, ale překvapivě se taky vzdal funkce čestného předsedy. „Tato politika není tou, se kterou jsem ODS zakládal a dlouhá léta vedl. Rozhodl jsem se poděkovat vám za titul čestného předsedy a tohoto titulu se dnes, na tomto místě definitivně vzdát,“ uvedl 6. prosince 2008. 

Ani Nečasovu předchůdci, Mirku Topolánkovi, Klaus nefandil. Ještě před kongresem rozeslal jeho podporovatelům zprávu. Zněla: mažu si vás z mobilu. Pro Klause byl favoritem Pavel Bém. Už v roce 2002, kdy se stal z outsidera Topolánka předseda strany, to byl pro Klause „absolutně falešný a prázdný Topol“. 

Přitom na konci listopadu 1997 byl zakladatel ODS ve vrcholné politice pět let a vypadalo to, že jeho kariéra končí. Aféra kolem financování ODS vyvrcholila, zatímco byl Václav Klaus na politické návštěvě Sarajeva. „Vyzýváme ho k okamžité rezignaci na funkci předsedy strany,“ uvedl tehdy Jan Ruml (28. listopadu 1997). 

Navzdory pádu vlády si Klaus pozici předsedy ODS udržel, a to až do roku 2002. Ani pak se odchod z politiky nekoná. O rok později se stává prezidentem a svoje vítězství opakuje i pět let poté. Odchody a návraty Václava Klause už historie zná. I proto konec v jedné jeho funkci vyvolává debaty o té další.

Od chvíle, kdy Václav Klaus opustil Pražský hrad, vede svůj Institut, přednáší a píše politické komentáře, kterých vydal zatím 8, vždy k aktuálním tématům. Naposledy se zamýšlel nad přijetím eura nebo odpovídal na otázku, jak změnit společnost.

Svým oblíbeným námětům se věnuje i ve zmíněných přednáškách. Například o ekologii bude mluvit v sobotu v Drážďanech. Ekonomiku si zase vybral teď o víkendu na Vysoké škole ekonomické. V projevu nešetřil výhradami k vládě i opozici.

Podle jednoho ze scénářů by Václav Klaus mohl příští rok dominovat kandidátce ODS pro volby do Evropského parlamentu. Tuhle možnost naposled zmínil místopředseda strany a ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Za podporu při možném návratu do stranické politiky je Václav Klaus rád. Jak ale dnes naznačil, zatím chce jen sledovat, jestli je ODS ještě vůbec schopná nějak se změnit.