Namísto levných letenek oči pro pláč. Lidé sedají na lep podvodníkům

Pardubice - Nakupovat ty nejlevnější letenky na trhu není vždy dobrý nápad. Zvláště pokud plánujete cestu na druhý konec světa. Dva obchodníci s letenkami z Pardubic si na touze cestujích ušetřit za každou cenu založili výnosnou živnost. Tři desítky klientů uvěřily nabídce levných letenek. Zaplatili měsíce dopředu, ale letenky nedostali. Teď bojují o své peníze. S požkozenými natáčela reportérka pořadu Reportéři ČT Staňa Raupachová.

Scénář je vždy stejný, klienti si přes internet objednají letenky a zaplatí je, obdrží však jen neplatné rezervace. Někteří zákazníci na podvod přijdou ještě před odjezdem na infolince příslušných aerolinií, jiné čeká nepříjemné překvapení až na letišti. Obětí podnikání Tomáše Reisingera objevili Reportéři ČT skoro tři desítky. Vybral od nich přes půl milionu korun, s vracením peněz nijak nespěchá. Tomáš Reisinger přitom žádnou kancelář nemá, letenky prodává přes internet. Stačí mu k tomu živnostenský list.

Například rodina Míškových objednala pro sebe a dvě děti s půlročním předstihem letenky do Thajska celkem za 60 tisíc korun. O několik měsíců později rodina obdržela e-mail, který, jak se domnívala, obsahoval elektronické letenky. „Na dotaz, zda toto jsou letenky, mi bylo řečeno ano, že s tímto půjdu na letiště,“ popisuje klientka Irena Míšková. To, že nemají letenky, ale bezcenné propadlé rezervace, zjistili Míškovi pár dní před odletem. Museli narychlo koupit nové letenky za aktuální ceny, tedy mnohem dráž, a také zrušit všechny hotely a dopravu v Thajsku. Teprve po kontaktování police a pod pohrůžkou medializace kauzy jim Reisinger peníze vrátil. Většina podvedených klientů ale takové štěstí neměla. Podle specialistky na právo cestovního ruchu Kláry Havlíčkové jde o záměrný podvod či trestný čin zpronevěry.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Lidé se nechtějí soudit. Podvodníci z toho těží

Jsou i tací, kteří své letenky dostali. Pokud však Tomáš Reisinger levné letenky nesežene, přizná obchodní neúspěch a pohledávku, případně slíbí i kompenzaci. Tím se podle právničky může vyhnout obvinění z podvodu. „Touto cestou se snaží zbavit nařčení z toho, že by celou situaci vyvolával úmyslně, což jej samozřejmě v tomto případě chrání. Pokud by se ale policie na záležitost zaměřila komplexně, bylo by v konečném důsledku možné se úmyslu dopracovat,“ tvrdí Havlíčková. Někteří podvodníci pak těží z toho, že podvedení zákazníci nejsou ochotni řešit své záležitosti soudně či spojit své kauzy v rámci celého státu. „O to v podstatě jde, na tomto předpokladu funguje většina nepoctivých podnikatelů. Hodně jich spoléhá na to, že to v určitém okamžiku někteří lidé vzdají,“ dodává Havlíčková.

Kdo je Tomáš Reisinger?

Tomáš Reisinger je úředně bezdomovec, hlášen je na pardubickém magistrátu. Ještě před dvěma lety prodával letenky v rámci pardubické cestovní agentury Stopa, kterou vlastní jeho přítel Tomáš Rambousek. Také u této cestovní kanceláře popisují klienti stejné chování. Ivo Kovařík si u cestovní agentury Stopa zaplatil letenky pro svoji ženu a dvě děti, měly za ním letět na Nový Zéland. „Žena jednoho dne volala na Korean Airs, společnost, se kterou měla letět. A tam jí řekli, že letadlo je plné a ona tam letenku nemá,“ uvedl Kovařík.

Cestovní kancelář to vysvětlovala tím, že nakupují letenky přes externího dodavatele, velkou agenturu v Německu, a že se jim někdy stane, že jim letenku nedodá. Podle Miroslava Uherka z Asociace cestovních kanceláří ČR je však tato výmluva lichá. Kovaříkovi se posléze na místě dozvěděli, že neplatná je i rezervace v hotelu, kterou jim po urgencích Rambousek údajně sjednal. Paní Kovaříková proto musela s kojencem a šestiletým dítětem strávit dlouhou noc na lavičkách v dubajské letištní hale. Na adrese, kde má cestovní agentura sídlit, dnes zejí jen opuštěné prostory. Rambousek si opodál založil novou agenturu s názvem Cestovní centrum. Ke kauze se odmítl vyjádřit.

Cestovní centrum Tomáše Rambouska
Zdroj: ČT24