Zemana čekalo v Brně 70 lidí se slivovicí či popelníčky - kvůli Putnovi

Brno - Na prezidenta Miloše Zemana čekalo před Nejvyšším soudem, kam přijel na návštěvu, asi 70 lidí, kteří protestovali proti nejmenování Martina C. Putny profesorem. Skandovali hesla „Chřipka přejde“ nebo „Není nám to Putna“ a v rukou drželi popelníčky nebo slivovici proti viróze. Vyjádřili také obavu z budování prezidentského systému. Zeman se k davu snažil promluvit, megafony ale nepřehlušil a studenti pokřiky nepřerušili. „Masaryk řekl, že demokracie je diskuse, demokracie není řev,“ reagoval později na brífinku. Studentům také vzkázal, ať počkají zhruba 24 hodin, protože ve středu má ve 13:00 na Hradě společnou tiskovou konferenci s ministrem školství.

Studenti účast na dnešním protestu odhadli na více než 100 lidí. Situaci hodnotili tak, že s nimi Zeman odmítl diskutovat. „Chování současného prezidenta v poslední době přesáhlo určitou mez a začalo pobuřovat nejen akademiky a studenty, ale i širokou veřejnost,“ odůvodnili protest organizátoři s tím, že podobná situace by se mohla v budoucnu dotknout jakéhokoliv jiného studenta. „Situace, kdy prezident bezprecedentně odmítne jmenovat kandidáta, který prošel náročným profesorským řízením, si rozhodně žádá vysvětlení. Pokud nemá prezident opravdu závažné důvody, může jít o zásah do akademických svobod,“ tvrdí studenti.

Miloš Zeman: „Vítám masivní a masovou demonstraci brněnských studentů v počtu asi šedesáti lidí, pokud jsem dobře počítal. Já jsem zažil poněkud jiné demonstrace, kde bylo 750 tisíc lidí.“

Na svolání protestu se podílela Masarykova studentská unie, Studentská komora Akademického senátu Masarykovy univerzity nebo sdružení Studentské jaro. Organizátoři přes Facebook pozvali skoro dva tisíce lidí, kterým doporučili vzít si s sebou transparenty, roušky proti viróze, láhev slivovice či popelníky. Nakonec jich přišlo protestovat asi 70, další desítky lidí přihlížely.

Už včera vyzvali studenti v otevřeném dopise kandidáty na profesuru, aby nepřijímali od prezidenta titul, dokud se spor ohledně jmenování Putny nevyřeší. Několik desítek studentů také před budovou Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy vyjádřilo Putnovi svou podporu. „Aniž bych to chtěl zlehčovat, všiml jsem si, že včera na protest proběhly dvě manifestace. Jedné se zúčastnili čtyři studenti, druhé na Hradčanském náměstí čtyřicet studentů. Beru to jako indikátor,“ komentoval studentské aktivity Zeman. Další protest je svolán na zítřek. Před Pražským hradem by se mohly sejít až dva tisíce lidí včetně známých osobností - šéfa Strany zelených Ondřeje Lišky nebo senátorky Elišky Wagnerové. 

Zeman v minulých dnech vyjádřil rezervovaný postoj ke jmenování Putny profesorem, přestože akademik splnil veškeré podmínky. Důvody dosud nevysvětlil. V pondělí uvedl, že mu nevadí Putnova sexuální orientace, ale to, s jakým transparentem přišel na festival Prague Pride. Text transparentu zněl „Katolické buzny zdraví Bátoru“. Bývalý předseda konzervativního hnutí D.O.S.T. a úředník na ministerstvu školství Ladislav Bátora vyvolal před dvěma lety pozornost svým nesouhlasem s přehlídkou homosexuálů.

Putna úspěšně prošel profesorským řízením a jeho jmenování podpořila vědecká rada Univerzity Karlovy. Právě vedení nejstarší české univerzity chce s prezidentem o situaci dále jednat. Podporu Putnovi v minulých dnech vyjádřil také rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Prezident by měl podle něj v podobných situacích respektovat odborné stanovisko univerzit.