Probodnutí srdce - česká novinka v léčbě srdečního selhání

Praha - Díra do srdce, která léčí, tak vypadá netradiční zákrok v léčbě srdečního selhání, který testuje nemocnice Na Homolce s americkými kardiology. Novinka má pomoct pacientům s těžko odhalitelným typem vady, na který doteď účinná metoda chyběla. Chronická selhání srdečního svalu považují lékaři za novou epidemii - umírá na ně víc lidí než na rakovinu.

Chronické srdeční selhání je novodobou epidemií, ročně přibude v Evropě půl milionu pacientů. Pětina těžce nemocných umře do měsíce, polovina lidí se srdečním selháním zemře do pěti let. Úmrtnost je vyšší než na rakovinu. „V mezinárodní studii jsme operovali jako pátého na světě pacienta ve věku 55 let. Jeho zdravotní stav se výrazně zlepšil,“ uvedl primář Petr Neužil. 

Do srdce se propíchne díra a vyztuží trubičkou

Princip nové metody spočívá v tom, že se zavede skrz cévy pomocí tenké trubičky do srdce jehla a do přepážky síní se propíchne otvor, nanejvýš osmimilimetrový. Vyztuží se kovovou trubičkou, jež tvarem připomíná drátěný košíček. Otvor umožní odtok části přebytečné krve z levé síně do pravé. Novou technologii vyvinula společnost DC Devices z Tewksbury ve státě Massachusetts.

„Po prvních zkušenostech se ukazuje, že se pravá srdeční síň s tímto menším nadbytkem krve velmi dobře vyrovná, zatímco levé srdeční síni se odtokem krve výrazně uleví,“ shrnul profesor.

Příznakem srdečního selhání je dušnost při námaze, později i v klidu

Srdeční selhání, tedy stav, kdy srdeční sval přestává fungovat jako pumpa, je dvojí - systolické a diastolické. Při systolickém selhání se srdce nedokáže pořádně stáhnout a vypudit dost krve do oběhu. Při diastolickém selhání, na něž se právě nová metoda zaměřila, se kvůli přílišné tuhosti nedokáže srdce pořádně roztáhnout a naplnit krví. Hlavním příznakem obou typů je dušnost při námaze, později i v klidu.

Při systolickém selhání užívají pacienti léky, mají kardiostimulátor, podstupují transplantaci. Při diastolickém selhání je jedinou možností brát léky na odvodnění a snížení krevního tlaku. Nejčastější příčinou srdečního selhání jsou stavy po srdečním infarktu, postižení srdeční svaloviny a neléčený či špatně léčený vysoký tlak.

Lékaři plánují novou metodu testovat na dalších pacientech, které chtějí najít hlavně pod maskami jiných nemocí. Podle amerických statistik by jich totiž mezi lidmi, kterým selhává srdce, mohla být až polovina.

Léčba probíhá v centrech - centrum na Homolce léčí ročně 800 lidí. Provedlo už řadu světově ojedinělých výkonů v mezinárodních studiích, loni lékaři například voperovali speciální stimulátor pro zlepšení činnosti selhávajícího srdce a zavedli kardiostimulátor přímo do srdce.

Díra do srdce, která léčí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod