Volby do sněmovny a europarlamentu by mohly být v květnu 2014

Praha – Volby do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu (EP) by se mohly konat 23. a 24. května 2014. Datum vyplývá z hlasování EP, který se dnes na květnovém termínu shodl. Prezident Miloš Zeman poté potvrdil svůj dřívější záměr vypsat volby do obou parlamentů ve stejných dnech. Důvodem je úspora nákladů na organizaci voleb i šance na vyšší účast voličů.

Nový termín musí ještě potvrdit vrcholný orgán unie, tedy Rada EU. Ta ale změnu sama navrhla, takže by to měla být formalita. Data příštích evropských voleb se přesunula z 5. až 8. června na 22. až 25. května 2014. Červnový termín kolidoval se svatodušním víkendem, během kterého jsou v mnoha členských státech školní prázdniny.

„Jsem především bytostí ekonom a rád šetřím. Jestliže uvážíme, že oddělené volby by nás přišly minimálně na 300, spíš na 400 milionů, a tyto volby by se přitom konaly zhruba v intervalu 14 dní po sobě, no tak je naprostý nesmysl kvůli dvěma týdnům vyhodit 400 milionů oknem. Proto jsem se rozhodl oba typy voleb sloučit,“ řekl dnes prezident na brífinku v Brně. Se sloučením voleb souhlasí i ministerstvo vnitra. Podle mluvčího resortu Vladimíra Řepky lze snížit náklady například na odměnách členů volebních komisí a na pronájmech.

Spojení termínů voleb prosazuje také sociální demokracie. Podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky by tím stát ušetřil několik stovek milionů korun. Díky spojené kampani by volby přišly levněji také politické strany. Sobotka už dříve navrhoval termín 23. a 24. května.

Příští rok bude pro české občany supervolební; vedle jarních voleb poslanců a europoslanců se bude na podzim rozhodovat také o složení třetiny Senátu a o podobě městských zastupitelstev.