Putna bude profesorem, dekret mu ale musí předat ministr

Praha - Spor o jmenování Martina C. Putny profesorem je zřejmě u konce. Prezident Miloš Zeman ho profesorem jmenuje, jmenovací dekret mu ale musí předat ministr školství Petr Fiala. Zeman navíc už nechce profesory dále jmenovat, tuto pravomoc přenechá ministrovi, s nímž se dohodl na systémových změnách. Zároveň prezident označil právo jmenovat profesory za monarchistický přežitek. Návrh předloží Fiala v rámci novely vysokoškolského zákona.

Zeman dnes seznámil Fialu s důvody, proč se jmenováním Putny otálel. „Jeho důvody vycházejí z přesvědčení, že aktivity pana docenta se neslučují s osobnostním profilem vysokoškolského profesora,“ uvedl Fiala. „I já jsem se nad způsobem, jakým docent Putna v některých případech vyjadřoval své občanské postoje, pozastavil,“ dodal Fiala s tím, že to ale podle něj není důvod pro odepření akademické kvalifikace, založené na pedagogickém a vědeckém výkonu. Fiala také podotkl, že ministr školství již několikrát v minulosti prezidenta při jmenování nových profesorů zastupoval.

Prezident Miloš Zeman:

„Nejsem stroj na podpisy. Jako přímo zvolený prezident pokládám svůj podpis za natolik závažný, že nebudu automaticky podepisovat všechno, co se mi dostane na stůl. (…) Této osoby si na základě důkazů, které jsem panu ministrovi předložil, absolutně nevážím.“

Jmenování profesorů prezidentem označil Zeman za monarchistický přežitek, s Fialou se proto dohodli na změně vysokoškolského zákona. „Proces ustanování profesorů má být věcí vysokých škol, protože svoboda vybírat vysokoškolské učitele patří mezi základní pilíře autonomie vysokých škol,“ prohlásil Fiala. Role ministra v procesu jmenování bude pouze symbolická.

Prezidentovo rozhodnutí nejmenovat Putnu pobouřilo akademiky, studenty i politiky. Protestních akcí se zúčastnily desítky studentů. Zemanovi vadí transparent „Katolické buzny zdraví Bátoru“, se kterým Putna přišel před dvěma lety na festival Prague Pride. Odmítl přitom, že by v jeho váhání hrála roli kandidátova sexuální orientace nebo to, že během předvolební kampaně proti němu Putna velmi ostře vystupoval.

Dvořáková: Transparent byl reakcí na působení a slovník pana Bátory

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové byl největším problémem v celé kauze fakt, že prezident neřekl oficiálně, proč nechtěl Putnu jmenovat. „To je otázka, která je zásadní a která silně sjednotila akademickou obec napříč všemi univerzitami, vyučující i studenty, kteří odmítali takový zásah bez jasného zdůvodnění,“ řekla Dvořáková ve Studiu ČT24. Podle ní byl navíc problematický transparent reakcí na působení Ladislava Bátory na ministerstvu školství. „Ten slovník, který byl použit na plakátu, byl slovník pana Bátory, který má na jiné fotce transparent 'Intelektuálové, jděte do hajzlu' nebo něco podobného,“ připomněla Dvořáková. Politoložka se také domnívá, že jádrem problému není tento transparent, použitý navíc na karnevalu, ale Putnova kniha Křesťanství a homosexualita.

Změny vysokoškolského zákona je třeba zvážit, tvrdí předseda Rady VŠ

Návrh, aby profesory jmenoval namísto prezidenta rektor, univerzity dříve odmítaly. Podle předsedy Rady VŠ Jakuba Fischera by se ale případné změny ve jmenování ještě daly stihnout do chystané novely vysokoškolského zákona, na čemž se ministr školství s prezidentem dnes dohodli. 

Původně ministerstvo školství navrhovalo, aby titul profesor a docent udělovala každá škola sama, tyto tituly by také měly platnost vždy jen pro tu danou univerzitu. „Tento návrh byl v katalogu témat, který ministerstvo školství diskutovalo od října s akademickými reprezentacemi, ale z návrhu vypadl v průběhu diskuse,“ uvedl mluvčí ministerstva Marek Zeman. 

Změny vysokoškolského zákona je podle Fischera nutné zvážit: „Musíme být opatrní při projednávání změn ve vysokoškolském zákoně, aby ten zákon byl zabezpečen proti excesivnímu jednání z různých stran,“ dodal. Podle Fischera totiž školám nevadilo ani tak to, že by profesory jmenoval rektor namísto prezidenta, ale při zavedení takzvaných funkčních profesorských a docentských míst byla obava ze snížení požadavků na tyto tituly. 

Vydáno pod