V Česku zmizel kamion s fotkami Marilyn, škody jsou nenahraditelné

Praha - Část exponátů a vybavení výstavy o herečce Marilyn Monroe, která měla za týden začít na Pražském hradě, se v úterý v České republice ztratila při převozu z Itálie. „Stali jsme se pravděpodobně součástí velké krádeže, při níž se ztratily dvě desítky kamionů se zbožím převáženým z Itálie,“ řekl jeden z organizátorů výstavy, kurátor Jan Třeštík. Škoda může jít podle něj do milionů korun. Třeštík, Správa Pražského hradu a firma DHL, která převoz zajišťovala, už podali trestní oznámení. Případem se zabývá policie. O konání výstavy bude jasno zřejmě ve čtvrtek, kdy kurátoři vyhodnotí, zda lze ztracenou část expozice nahradit.

Podle mluvčího správy Hradu Davida Šebaka organizátoři situaci projednali a domnívají se, že ztráta zásilky není důvodem pro zrušení výstavy jako celku. „Klíčovým parametrem je v současnosti závazné a spolehlivé potvrzení ze strany italského partnera, že výstava je v její chybějící části rekonstruovatelná a nahraditelná. Tuto skutečnost nelze nyní spolehlivě a věrohodně potvrdit. Bude známa až po důkladném vyhodnocení provedeném především italskými kurátory a architekty,“ uvedl mluvčí.

Kamion s exponáty a fundusem na výstavu měl označení Salvatore Ferragamo, muzeum této módní značky je jedním z pořadatelů výstavy. Dalšími pořadateli jsou společnost Armentano a Správa Pražského hradu - právě na té také záleží, zda se výstavu podaří uspořádat třeba v posunutém termínu, uvedl Třeštík.

V Česku zmizel kamion s fotkami Marilyn (zdroj: ČT24)

Výstava měla nabídnout nejucelenější kolekci kostýmů a bot z filmů i z osobního života Marilyn, sestavenou ze sbírek soukromých sběratelů z celého světa, známé i dosud nepublikované fotografie, úryvky z jejích deníků, poezie a ukázky z filmů, jež jí přinesly věhlas.

Většina uměleckých předmětů byla převážena jinou cestou a firmou specializovanou na transport umění. V úterý se převážely zejména vitríny a další potřeby pro expozici, k nim ale byly přibalené i originály fotografií. „Ty, pokud se ztratí, jsou nenahraditelné. Celkově škoda může jít do milionů korun,“ uvedl Třeštík.

  • Marilyn Monroe autor: Valerie Macon/Sipa Press, zdroj: ISIFA
  • Výstava o Marilyn Monroe zdroj: ČT24

Třeštík: Originály nelze nahradit

Převoz podle něj zajišťovala firma DHL, na Hrad měl kamion přijet během úterý. Měl však zpoždění a organizátoři výstavy po něm začali pátrat a zjistili, že firma si najala druhého přepravce, který si najal ještě třetího. „Podle kamer se zjistilo, že kamion té třetí firmy dojel do Prahy, nikoli však na Hrad, ale na překladiště a odtud pak do Mělníka,“ řekl Třeštík. Na překladišti kamionů podle něj policie zjistila, že celá věc byla pravděpodobně organizovaná a někdo si vytipoval několik kamionů s luxusním zbožím, kosmetikou či elektronikou, které pojedou z Itálie. A pořadatelé výstavy mezi nimi měli kamion označený jednou z velkých módních značek.

Architekti a kurátoři výstavy podle Třeštíka pracují na náhradním řešení. Originály fotografií nahradit nelze, dojednat zápůjčku dalších kostýmů je podle Třeštíka otázka nejméně dvou týdnů. Zda se výstava uskuteční, bude záležet na dohodě všech pořadatelů. „Je podané trestní oznámení, k němuž se přidala i Správa Pražského hradu, trestní oznámení podala i DHL,“ uvedl Třeštík.

Výstava s názvem Marilyn, stejně jako obsáhlý katalog, který ji provází, je dílem kurátorů italského muzea Salvatore Ferragamo. Vznikla loni jako pocta americké krásce při příležitosti 50. výročí její předčasné smrti. Stejně jako další hollywoodské hvězdy i Monroe milovala výtvory mistra ručně šité obuvi Salvatora Ferragama. Vlastnila několik desítek párů, každý s jednoduchým designem a ani jeden bez jehlového podpatku. Expozice je koncipována jako mezinárodní putovní přehlídka po ose Florencie, Praha a Tokio.

Vydáno pod