Cenu za záchranářský čin roku dostala i pětiletá dívka a pes

Praha - Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě ocenění vítězům 14. ročníku soutěže o nejlepší záchranářský čin roku. Zlaté záchranářské kříže dostali profesionálové i dobrovolníci z řad hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů či neziskových organizací. Mezi oceněnými jsou i pětiletá dívka a pes, který zachránil svou paní. Ocenění mediálního partnera ceny - České televize - převzali policisté z oddělení hlídkové služby v Českých Budějovicích, kteří zachránili šest lidí z hořícího domu.

„Blahopřeji odvážným, blahopřeji statečným. A přeji si, aby tato statečnost se rozšířila i do jiných sfér, než jsou záchranné akce,“ dodal Zeman.

Soutěž již jedenáct let vyhlašuje redakce časopisu RESCUE report. Letošní ročník zaznamenal rekordní počet nominací, celkem 120. Ceny se udělují ve dvanácti kategoriích, a to nejen profesionálním záchranářům - oceněny jsou i výjimečné činy laiků.

Generálním mediálním partnerem letošního ročníku ceny je Česká televize

„Všichni, kdo neváhají a nabídnou pomoc i za cenu ohrožení vlastního zdraví nebo dokonce života, si zaslouží to nejvyšší uznání. Zlatý záchranářský kříž je druh ocenění, jehož podporu proto považujeme za přirozenou a samozřejmou. S velkou ctí jsem blahopřál policistům, kteří zachránili šest lidí z hořícího domu,“ vysvětluje generální ředitel České televize Petr Dvořák, který ocenil čtyři nadstrážmistry z Českých Budějovic.

Pro autorku a hlavní garantku projektu Janu Bradáčovou je nyní hlavním posláním soutěže motivovat mládež. Od loňského roku proto přibyla také dětská kategorie do 18 let. „Je velmi důležité, aby se vyzvedávaly profesionálně vedené činy, obrovské množství zachráněných životů a zdraví,“ říká Bradáčová. „Toto ocenění patří všem záchranářům v republice, složitých zásahů dělají během roku tisíce,“ podotýká jeden z držitelů již několika ocenění v soutěži, velitel čety PS Přeštice Karel Hůla.

  • V záchranářském činu laiků mezi dospělými zabodoval řidič autobusu František Vlk, který svou duchapřítomností zachránil muže při autonehodě. Auto vzplálo v motorovém prostoru a muž se pro těžká poranění nemohl dostat ven. Vlk zastavil s autobusem nedaleko a pomocí hasicího přístroje požár dostal pod kontrolu.

  • V kategorii pro děti a mládež získal kříž čtrnáctiletý Radek Jiráň, který zachránil svoji desetiletou sestru s tříletým bratrem v dětském pokoji v podkroví, kam se rozšířil požár ze sousedního domu.  

  • Čestné uznání získala i pětiletá Jana Vejvodová, jejíž dědeček je diabetik a píchá si inzulin. Když se mu osudný den udělalo špatně, tak místo toho, aby jako většina dětí jejího věku jen vyděšeně plakala, utíkala k sousedům pro pomoc. Ti zavolali záchranku.

  • Čestné uznání si odnesl také čtrnáctiletý Martin Beneš. Poté, co slyšel volání o pomoc, nalezl muže, který si po pádu o rozbité sklo odřízl část paže a boku a značně krvácel z tepen. Beneš ruku ovázal ubrusem ze stolu, ránu stáhl a mobilem zavolal záchrannou službu.

  • V kategorii Záchranářský čin profesionálů jednotlivců si ocenění odnesl pprap. Martin Šindelář. Ten z hořícího domu zachránil zmateného muže, který se schovával pod stolem a nechtěl budovu opustit.

  • Cenu za nejkurióznější čin získala vodicí fenka Brenda. Ta své paničce Věře Janošíkové, která je na vozíčku, zachránila život. Když se vozík převrhnul do strouhy a žena se nemohla hýbat, vběhla fenka do nejbližší hospody a svým štěkotem přivolala pomoc. Fenka za svůj čin obdržela žvýkací kost.

  • Cenu mediálního partnera získali policisté z oddělení hlídkové služby v Českých Budějovicích, kteří zachránili šest lidí z hořícího domu. V srpnu loňského roku dostali policisté z oddělení hlídkové služby v Českých Budějovicích hlášení o požáru činžovního domu. Na místo dojeli dříve než přivolaní hasiči, ale protože věděli, že na záchranu lidí v domě již nezbývá příliš času, začali jednat sami. Požár v bytě ve třetím patře se pokusili uhasit alespoň do té míry, aby mohli byt prohledat. Ač byl oheň již velmi rozšířen a policisté téměř nic neviděli, snažili se dostat k místu, odkud požár vycházel a kde předpokládali, že najdou uvězněnou ženu, která pomoc zavolala.

  • Seznam a detailní příběhy všech, kteří dnes byli oceněni, si můžete stáhnout zde: