Katolíci netáhnou za jeden provaz, proti Zemanovi se vyslovil Vlk i Halík

Praha - Ne všichni katolíci souhlasí s rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana nejmenovat Martina C. Putnu profesorem. Kardinál Miloslav Vlk a teolog Tomáš Halík se na rozdíl od vedení katolické církve, které nechce kauzu komentovat, postavili na ochranu akademických svobod. Kvůli váhání prezident sklidil kritiku od studentů i politiků - svou účast na jmenování odmítlo sedm kandidátů na profesorský titul.

Kardinál Miloslav Vlk vyslovil podporu rektorovi Univerzity Karlovy, profesoru Hamplovi, „v jeho rozhodném úsilí o ochranu akademických svobod a nezávislosti proti bezprecedentnímu zásahu prezidenta Zemana do těchto svobod, a sice v kauze jmenování profesorem docenta M. C. Putnu,“ píše Vlk na svém webu. Prezidentův krok srovnal s ideologickým kádrováním z dob minulého režimu jak v oblasti akademických svobod, tak v osobním životě člověka. 

  • Kardinál Miloslav Vlk: „Domnívám se, že nelze spojovat svobodu rozhodování příslušných akademických grémií s osobní názorovou orientací kandidáta, i když se mi nemusí vůbec líbit a nemusím s jednáním dotyčného nikterak souhlasit.“

Halík: Putna je provokatér, ale profesorem být má

Podobně jako Vlk se vyjádřil i katolický duchovní a pedagog Tomáš Halík. Ten v rozhovoru pro deník Právo označil Zemanovo rozhodnutí za alarmující zásah do akademických svobod. Podle něj je potřeba proti této mocenské aroganci protestovat a využít všechny prostředky k tomu, aby prezidentovo rozhodnutí bylo zvráceno a už nikdy se něco podobného neopakovalo. Řekl, že pokud představitelé katolické církve podpořili Zemana, pak je to hanebné podlézání moci. „Navíc mám opakovanou zkušenost s tím, že právě ti, kteří v církvi nejagresivněji vystupují proti homosexuálům, by si měli často zamést před vlastním prahem,“ řekl v rozhovoru Halík.

Putna je podle něj provokatér a ostrý kritik v řadě věcí, církev však potřebuje kritiky i ze svých vlastních řad, tvrdí Halík a dodává, že profesorem by jej on sám jmenoval.

Halík pro Právo - Putnův transparent na Prague Pride byla klukovina: „Myslím, že o to ve skutečnosti vůbec nejde, že to má jen populisticky zakrýt pravděpodobnější motiv – pomstu za Putnovu politickou orientaci a občanskou angažovanost, zejména před prezidentskými volbami. Ten transparent byla provokující klukovina a projev svérázného humoru, ale to nemá s hodnocením Putnovy vědecké kompetence co dělat.“

Duka nechce do věci vstupovat

Postoj vedení katolické církve ale zatím zůstává beze změny, kardinál Dominik Duka do věci vstupovat nechce a nemíní kauzu komentovat, nicméně uznává Zemanovo právo rozhodnout: „Není možné, aby ze statutárů, kteří podepisují určitá rozhodnutí, byli vlastně jen - když to řeknu po polski 'dziadki podpisowymi'.“

Někteří církevní hodnostáři ale Zemanovo rozhodnutí podporují: „Dostal jsem poděkování od pana probošta litoměřického za můj postoj v této věci, stejně jako předtím poděkování od opata Strahovského kláštera. Takže jak vidíte, názory jsou různé,“ tvrdí prezident Zeman.

Zeman odmítl jmenovat Putnu profesorem, aniž veřejně uvedl důvod. Toto rozhodnutí hlavy státu vyvolalo pobouření akademické obce, studentů i politiků. V pondělí prezident uvedl, že respektuje sexuální orientaci akademika, ale že mu vadí, s jakým transparentem vystoupil v Praze na pochodu homosexuálů.