Sedm lidí jde před soud za miliardové krácení daní

Praha - Pražské státní zastupitelství podalo k soudu obžalobu na pět mužů a dvě ženy, které podezírá z rozsáhlého krácení daní při obchodech s pohonnými hmotami. Vyšetřovatelé spočítali škodu na 929 milionů korun. Původně policie vyšetřovala ještě jednoho podezřelého, jeho trestní stíhání ale žalobce zastavil. V případě odsouzení hrozí všem obviněným trest odnětí svobody od pěti do deseti let.

Skupina podle vyšetřovatelů nakupovala v letech 2007 až 2009 od zahraničních společností pohonné hmoty, před úřady je ale vydávala za minerální oleje. „Ty byly dováženy v režimu podmíněného osvobození od daně převážně z Rakouska a Spolkové republiky Německo. Do základu daně pro výpočet DPH však obviněné osoby neměly zahrnovat spotřební daň,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Obvinění také údajně ovládali firmy, pomocí kterých uplatňovali fiktivní odpočty DPH. Pohonné hmoty podle policistů prodávali jako motorovou naftu nebo benzin domluveným společnostem. Ve dvou letech přijelo do Česka údajně až několik set cisteren, každá se zhruba 30 000 litry kapaliny.