Bradáčová by se mohla vrátit na krajské zastupitelství

Praha - Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová by se mohla po chystaném zrušení vrchních zastupitelství stát opět krajskou zástupkyní. Českému rozhlasu (ČRo) to řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v pořadu 20 minut Radiožurnálu. Média přitom spekulovala o tom, že Bradáčová by se mohla stát šéfkou připravovaného protikorupčního týmu státních zástupců. Podle Zemana ale Bradáčová již dříve řekla, že by se chtěla vrátit na krajskou úroveň.

Se zřízením specializovaného útvaru pro vyšetřování korupce počítá nový zákon o státním zastupitelství. Speciální tým žalobců by měl začít fungovat od roku 2015. Šéfa týmu bude vybírat nejvyšší státní zástupce, Zeman ale nechtěl jmenovat žádné konkrétní kandidáty.

Pavel Zeman: „Paní Bradáčová je typ státního zástupce, který musí fungovat s případy. Není to typ byrokrata, který jen řídí úřad a o kauzy se nestará. Ona k profesnímu životu potřebuje vyřizování trestních věcí.“

Na dotaz, zda by vhodným adeptem byla Bradáčová, protože nový zákon zároveň zruší vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci, Zeman řekl, že stejně logický by byl návrat Bradáčové na krajské zastupitelství v Ústí nad Labem. „Už když jsme se bavili o tom, že by šla na vrchní státní zastupitelství, tak říkala, že kdyby bylo vrchní zastupitelství zrušeno, svoje místo vidí někde na prvním stupni. To znamená třeba na krajském státním zastupitelství,“ uvedl Zeman.

Návrh zákona o státním zastupitelství by měla vláda projednat v nejbližších dnech. „Měl by projít. Je plně v souladu s protikorupční strategií vlády,“ uzavřel nejvyšší žalobce.

Vydáno pod