Kubek našel spojence v Senátu, předal petici za české zdravotnictví

Praha – Petici Zachraňme kvalitní zdravotnictví, kterou počátkem roku iniciovala Česká lékařská komora (ČLK), podepsalo 123 tisíc lidí. Uvedl to prezident ČLK Milan Kubek, který dnes petiční archy předal předsedovi Senátu Milanu Štěchovi. Horní komora se jimi bude zabývat v jednotlivých výborech i na zasedání pléna. Petice volá po udržení kvalitní, dostupné a bezpečné lékařské péče; kroky ministra zdravotnictví Leoše Hegera ji údajně ohrožují.

„Občané jsou znepokojeni a Česká lékařská komora jim umožnila, aby se vyjádřili, jestli si přejí zdravotní péči kvalitní, dostupnou a bezpečnou, nebo jestli se smíří s tím, co na ně připravuje pan ministr Heger,“ uvedl prezident ČLK Milan Kubek. Doufá, že Senát spolu s lékaři vyvine tlak na vládu i ministerstvo, aby české zdravotnictví saturovaly a aby „se nám kvůli nedostatku peněz nerozpadalo pod rukama“.

Signatáři petice nesouhlasí se snižováním veřejných výdajů na zdravotnictví. Nechtějí platit stále více za předražené léky a mají obavu, že pokud budou o všem rozhodovat zdravotní pojišťovny, jak to ministr plánuje, budou muset k lékaři nebo do nemocnice cestovat zbytečně daleko. Pacienti se nechtějí nechat připravit o právo svobodně si volit nemocnici a lékaře, ke kterému mají důvěru.

Senát: Větší petici jsme tu ještě neměli

„Jedná se o asi historicky nejpočetnější petici, která kdy byla do Senátu doručena,“ podotkl předseda Senátu Milan Štěch. „Zdravotnictví se systematicky dostává do finanční krize, neboť nezvýšit platby za státní pojištěnce a přenést na zdravotnictví zvýšení DPH, to se někde musí projevit.“

Petici nyní projedná výbor školský, kulturní a pro lidská práva, který si vyžádá i stanovisko zdravotního výboru. Podle Štěcha k jednání přizvou i ministra zdravotnictví Leoše Hegera. „Co šíří komora, že vše je špatně, tři roky jde všechno dolů a pacienti mají méně péče, to není pravda,“ řekl sám ministr. Objem financí do veřejného zdravotního pojištění podle něj roste, i když část peněz ubral růst DPH; resort proto předložil vládě návrh, aby se úhrady za pacienty zvýšily od 1. ledna příštího roku.

Jinak ale ministerstvo trvá na tom, že jeho kroky jsou správné. „Nezpochybňuji petiční právo, nicméně je otázka, jestli ti, co dávali podepsat petici občanům, jim říkali skutečně objektivní informace,“ dodává náměstek pro legislativu a právo Martin Plíšek. „Je navíc otázka, jestli občané, kteří petici podepisovali, mají osobní zkušenost s tím, že by v ČR byla nekvalitní, nedostupná a nebezpečná zdravotnická péče.“

Argumenty petice naopak podpořil stínový ministr ČSSD Svatopluk Němeček. Vládě vytkl, že už několik let nenavýšila platby za státní pojištěnce. Dává tím podle něj najevo, že zdravotnictví pro ni není prioritou.

Vydáno pod