Apríl v půlce května: Slunečné dny vystřídal déšť i sníh

Jeseník – Po několika dnech se do Česka vrátil déšť a chladné počasí. Mrazivé ráno překvapilo hlavně lidi v nejvyšších polohách Jeseníků, kde se teploty pohybují pod bodem mrazu a místy dokonce poletuje sníh. Podle meteorologů se nízké teploty udrží i v příštích dnech. „Ve vrcholových partiích Jeseníků očekáváme, že se teploty zvednou na dva až tři stupně a udržet by se to mělo i o víkendu. Noční teploty by se k nule ještě přiblížit mohly,“ řekl Eduard Jarcovjak z Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě. Očekávat lze v horách i sněhové přeháňky, i když by neměly být podle odborníků výrazné. Na začátku příštího týdne by se již mělo oteplovat.

Dnes bude převážně oblačno, místy s přeháňkami, teploty nepřekročí 15 stupňů. Chladno a místy i deštivo by mělo být i zítra, kdy se teploty budou pohybovat mezi 11 a 13 stupni. O víkendu by mělo být spíše zataženo, místy s deštěm nebo dešťovými přeháňkami a také poměrně chladno, mezi 11 a 15 stupni. Postupně by se mělo začít oteplovat až na začátku příštího týdne, kdy by měl ustávat i déšť. V polovině týdne by tak teploty mohly vyšplhat na příjemných 23 stupňů a polojasnou oblohu.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

V nejvyšších polohách Jeseníků mrzne a poletuje sníh

Někteří řidiči se v Jeseníkách museli dnes nad ránem vrátit ke škrabání oken aut. Podle meteorologů se teploty udrží v Jeseníkách nízké i přes víkend, oteplovat by se mělo začít až od začátku příštího týdne. „Přijel jsem kolem osmé na Praděd, jsou tady dva stupně pod nulou, poletuje sníh a přimrzá to. Místy zamrzají i kaluže, zima se hlásí o slovo,“ řekl provozovatel hotelu a restaurace Praděd umístěné ve věži vysílače.

„Není to ale zas až tak něco neobvyklého, chlapi, co jsou tady na vysílači už 30 let, si pamatují sněžení v každém měsíci v roce,“ doplnil Hrazdil. Výkyvy počasí zaznamenávají na horách v tuto dobu i dispečeři jesenické horské služby. „Loni v květnu už bylo teplo, nemrzlo ani nepadal sníh. Naopak zima se vrátila v květnu předloni, to tehdy už bylo vše v květu a napadlo i hodně sněhu, který tady ležel čtyři dny,“ řekl dispečer horských záchranářů.

Podobně nízké teploty jako v Jeseníkách byly dnes i v Krkonoších. V nadcházejících nocích by s minimálními teplotami pod nulou měli lidé počítat ve vyšších polohách Krušných hor a Šumavy, řekl pracovník Českého hydrometeorologického ústavu. Smíšené srážky budou podle předpovědi na vrcholcích Šumavy i v noci na sobotu. „Sníh, který by se udržel, to ale nebude,“ doplnil meteorolog.  

Znovu se oteplí až na přelomu května a června

Po relativně chladnějším týdnu předpokládají meteorologové pozvolné oteplování a nejtepleji by mělo být začátkem června. Podle měsíčního výhledu počasí očekávají meteorologové nejvíce teplotně nadprůměrných dní v týdnu od 3. do 9. června. Nejvíce srážek by mělo podle předpovědi spadnout na přelomu května a června, naopak nejsušší by měl být týden od 10. do 16. června.