Kvůli solárům žene policie pět lidí k branám spravedlnosti

Praha - Protikorupční policie navrhla v případu kontroverzního solárního byznysu obžalovat dva bývalé zaměstnance Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a další tři lidi. Podle kriminalistů se měli podílet na neoprávněném získání licence na provoz solární elektrárny na Olomoucku, a způsobit tak škodu až 240 milionů korun. O případném podání obžaloby bude nyní rozhodovat Krajské státní zastupitelství v Brně.

Trojice chtěla získat licenci na elektrárnu v Olomouckém kraji na sklonku roku 2010, kdy byla ještě garantována podstatně vyšší cena za výkup elektřiny než u staveb uvedených do provozu v roce 2011. „K vydání licence mělo dojít na základě předložení nepravdivých dokumentů Energetickému regulačnímu úřadu,“ shrnul závěry vyšetřovatelů mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Podle dokumentů měla být elektrárna zčásti dokončena, ve skutečnosti však nebyl k 30. prosinci 2010 nainstalován ani jeden fotovoltaický panel. Pokud by policisté nezasáhli, trojice by se prý přišla v následujících 20 letech až na 240 milionů korun. Na nesrovnalosti nakonec upozornili pracovníci distribuční společnosti, kteří koncem roku 2010 stavbu kontrolovali.

Zaměstnaci společnosti stíháni za pokus o podvod

Jednatele společnosti, která si stavbu elektrárny objednala, dalšího zaměstnance této firmy a zástupce zhotovitele policie stíhá pro pokus o podvod. Různým způsobem se měli podílet na předložení nepravdivých dokumentů ERÚ potřebných k vydání licence, ačkoliv věděli, že elektrárna není dokončena a je nefunkční.

Dva někdejší zaměstnance ERÚ pak detektivové viní z maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Jeden z nich prý provedl hrubě nedbale kontrolu, když zaměnil elektrárnu s další, již postavenou. „Druhá osoba si při kontrole předložených zpráv a dokumentů (dne 31. prosince 2010) neměla všimnout v nich uvedených rozporů, a následně ten den měla vydat licenci k výrobě elektrické energie na dobu 25 let,“ dodal mluvčí Ibehej.

Na soláry si soudy posvítily zatím jen jednou

K soudu zatím došel jen jeden případ korupce při udělování licencí na solární elektrárnu, rozsudek je ale zatím nepravomocný. Okresní soud v Liberci v lednu odsoudil tři pracovníky firmy Lumen Energetický Development za to, že údajně nabídli na ERÚ milionový úplatek za včasné udělení licence pro elektrárny budované Lumenem v Českém Dubu a v České Lípě. Dva pracovníci dostali nepodmíněný trest, jeden podmíněný.

Připojování fotovoltaických elektráren na sklonku roku 2010 těsně před ukončením výhodných podmínek řeší policie i v dalších případech. Podle deníku Insider získalo na Silvestra roku 2010 licenci celkem 26 solárních podnikatelů.