Důchodová reforma - téma i pro příští volební období

Praha - „Říkáme veřejnosti jednoduché sdělení: Jsme generace, která nemá dost dětí. Musíme zaplatit důchody svým rodičům a ještě si našetřit na svoje. Pokud si myslíme, že to tak nebude, nebude nás mít kdo živit.“ V rámci poohlédnutí za uplynulými třemi roky Nečasovy vlády to ve speciálu ČT24 Rok do voleb uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc se však nechal slyšet, že pokud sociální demokraté vyhrají příští volby, tzv. druhý pilíř důchodové reformy „určitě zruší“ a rozvíjet budou spíše pilíř třetí.

Podle Bendy není sociální demokracie ochotna lidem říci: „Začněte si šetřit a spořit,“ a ani se nezajímá o budoucí populační vývoj. Stejný názor má také šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík, podle něhož levici nezajímá ani tak další generace jako spíš to, co je teď.

Tejc však nevidí důvod, proč by se v příštích deseti až dvaceti letech měli občané skládat na to, aby „lepší důchod mělo díky druhému pilíři jen 10 procent nejbohatších obyvatel, kteří si lepší penzi mohou zajistit i jinak“. „Myslím si, že se máme starat o všechny, a ne jen o 10 procent nejbohatších, pro které jediné bude ten systém výhodný,“ upřesnil postoj sociálních demokratů.

Podle Tejce je v případě vítězství ČSSD v příštích volbách osud tzv. druhého pilíře zpečetěn, neboť není výhodný ani pro stát, ani pro 80 až 90 procent lidí. „Pokud nám k tomu voliči dají mandát, druhý pilíř určitě zrušíme,“ uvedl Tejc s tím, že strana plánuje spíše rozvíjet pilíř třetí, nebo také třeba zrušit poplatky ve zdravotnictví, s výjimkou poplatku za pobyt v nemocnici.

Skeptický k tomuto kroku je však bývalý předseda vlády za ČSSD a dnešní lídr strany Národních socialistů - LEV 21 Jiří Paroubek, podle něhož budou po případném zrušení druhého pilíře následovat žaloby a arbitráže. Paroubek kritizuje především vládní zvyšování DPH, které je podle něj doslova „nepřijatelné“, neboť spolu s vládními reformami utlumilo české hospodářství.

Peake: Jsme jediná vláda, která se systematicky věnuje tématu korupce

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik tvrdí, že druhý pilíř důchodového systému má smysl pouze pro vysokopřijmové skupiny. „Těžko se odkládá z osmi až desetitisícového platu,“ uvedl s tím, že kdyby se prý „bezhlavě neprivatizovalo“, měl by stát důchody odkud financovat. Také Kováčik výrazně kritizuje plošné zvyšování DPH, kdy od tohoto kroku nebyly ušetřeny ani léky či pohonné hmoty.

S přihlédnutím na uplynulé tři čtvrtiny funkčního období Nečasova kabinetu například šéfka strany LIDEM Karolína Peake vyzdvihla boj s korupcí. Podle ní jde prý o „jedinou vládu, která se systematicky věnuje tématu korupce“.

Co například vláda stihla za tři roky?

  • Dvojí zvýšení DPH
  • Zrušení slev pro pracující důchodce
  • Zvýšení daní bohatým
  • Povodňová stovka pro rok 2011
  • Škrty v sociálních dávkách
  • Zpřísnění výplaty dávek v nezaměstnanosti
  • Zavedení sKaret
  • Zpomalení růstu důchodů 
  • Zvýšení poplatku v nemocnicích ze 60 na 100 korun
  • Zavedení zdravotnických nadstandardů
  • Více práv pro pacienty
  • Odvrácení akce Děkujeme, odcházíme
Rok do voleb