Policie dopadla gang, který vydíral dlužníky

Praha - Policisté koncem dubna zadrželi skupinu, která údajně odkupovala pohledávky a s pomocí násilí a psychického nátlaku je z dlužníků vymáhala. Jednu z obětí například nutila splácet částku sexem, dalšího dlužníka zase dohnala až k pokusu o sebevraždu. Gang působil na Jihlavsku a v Jihomoravském kraji. V případě odsouzení jim hrozí až 15 let vězení.

Skupina založila dvě společnosti, které se oficiálně zabývaly zprostředkováním obchodu a služeb, zastavárenskou činností a činností informačních a zpravodajských kanceláří. Ve skutečnosti však údajní pachatelé levně odkupovali od věřitelů pohledávky a pak šli za dlužníkem. „S ním sepsali splátkový kalendář, který musel pod nátlakem za zcela nevýhodných podmínek podepsat, a následně neúměrně a bezdůvodně celkové pohledávky navýšit,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Částku podle něj členové skupiny navyšovali i několikrát.

„Při samotném vymáhání dluhu docházelo od psychického nátlaku přes poškozování majetku, například zapalování vozidel poškozených, až po fyzické násilí,“ informoval Hanták. Podle detektivů dohnala skupina dlužníky do zoufalých situací - k pokusu o sebevraždu či do péče psychiatrů. Kolik přesně pachatelé vymohli, zatím kriminalisté nevyčíslili.

Organizovanou skupinu čítající celkem osm lidí ve věku od 20 do 40 let řídila podle detektivů dvojice mužů - jeden Čech a jeden Moldavan s trvalým pobytem na území ČR. Policisté v dubnu zadrželi pět údajných pachatelů a obvinili je z obecného ohrožení, vydírání a poškozování cizí věci. Okresní soud v Jihlavě je poslal do vazby. Dva další členové skupiny jsou za obdobnou trestnou činnost v současné době již ve vězení a jeden je stíhán na svobodě.