Kancléř Mynář se opřel do Sobotky: Okopává Zemanovi kotníky

Praha – Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář ostře zkritizoval předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku; vytknul mu složení stínové vlády, kritiku prezidenta Miloše Zemana za jeho postoj ke jmenování akademika Putny profesorem i vystoupení na pohřbu čestného předsedy ČSSD Valtra Komárka.

Mynář reagoval na Sobotkův výrok, ve kterém předseda ČSSD odsoudil Zemanův odmítavý postoj ke jmenování literárního historika Martina C. Putny profesorem. Putnovi prezident vytýkal účast na pochodu Prague Pride s transparentem Katolické buzny zdraví Bátoru, nakonec souhlasil s jeho jmenováním, jmenovací dekret mu ale bude muset předat ministr školství. Případ vzbudil mimořádnou pozornost na politické scéně.

„Prezident Zeman musí být ve skutečnosti tajným spojencem Nečasovy vlády,“ napsal Sobotka na webu sociální demokracie. „Místo toho, abychom veřejně debatovali o dramatickém faktu, že je naše země v nejdelší hospodářské recesi v novodobé historii, řešíme, zda kandidát na profesorský titul může beztrestně napsat na plakát slovo 'buzna'. Tomu se říká krásně odvedená pozornost.“

Nejednalo se přitom o jediné Sobotkovo kritické stanovisko, uvedl rovněž, že: „Svobodomyslný Miloš Zeman z roku 1989 by v tomto směru nejspíš nechápal postoj Miloše Zemana z roku 2013. Pokud nemá pan prezident opravdu závažné důvody, může to být celkem oprávněně vnímáno jako zásah do akademických svobod.“

Mynář: Pochybuji o tom, že je Sobotka člověk na správném místě

Za tato slova nyní sklidil ostrou kritiku hradního kancléře. „Bohuslav Sobotka asi žije ve skleníku, kam se těžko dostává realita všedního dne. Jak jinak si vysvětlit, že předseda ČSSD kritizuje prezidenta a nepochopitelně ho nazývá spojencem Nečasovy vlády?“ napsal Mynář v příspěvku na webu Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ), který podepsal jako předseda SPOZ Zlínského kraje.

„Pokud chce předseda ČSSD 'okopávat kotníky' prezidentovi, tak to popularitě levicového spektra moc nepřidá. Už při pohledu na jím sestavenou stínovou vládu, kde nejsou žádní úspěšní politici, natož odborníci, pochybuji čím dál víc o tom, že je Bohuslav Sobotka ten správný člověk na správném místě,“ napsal Vratislav Mynář.

Svůj stínový kabinet představil Lidový dům před měsícem, v ministerské sestavě se objevil mj. Lubomír Zaorálek coby šéf české diplomacie, Vladimír Špidla jako ministr zahraničních věcí nebo Jiří Dienstbier, jenž zastává post stínového ministra spravedlnosti. Všichni jmenovaní patří mezi kritiky současného prezidenta Miloše Zemana, naopak Hradu blízký Zdeněk Škromach a Marie Benešová na žádný ministerský post nedosáhli. Čtěte víc.

„Vypadá to, že sociální demokracie asi vyhraje volby, ale s tak mizerným výsledkem, že nebude schopna sestavit vládu. Leda, že by se spojila s TOP 09,“ konstatoval Mynář. Zároveň odsoudil Sobotkův projev na nedávném pohřbu levicového ekonoma Valtra Komárka, který se – podle Mynáře – zvrhnul ve slova z předvolebního mítinku.

Na obřadu, během něhož Zeman varoval politické strany před zneužíváním Komárka pro vlastní propagaci, pronesl Sobotka smuteční řeč. „Dnes tady před vámi stojím proto, abych se s ním rozloučil za politickou stranu, které byl 20 let členem a v posledních letech také čestným předsedou,“ uvedl v úvodu projevu, během něhož opakovaně hovořil o Komárkově angažmá v ČSSD a o tom, co pro stranu jeho smrt znamená. Zároveň ale prohlásil, že Komárek byl člověk, který se nedal vtěsnat do žádných stranických schémat.

Vydáno pod