Největší problémy policejního sboru: šikana a bossing

Praha – Největším problémem současné policie je šikana a bossing. Problémy se nevyhýbají ani elitním útvarům, například detektivové z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) si na šikanu či nesprávná rozhodnutí nadřízených stěžují více než v minulosti. Uvedla to policejní ombudsmanka Blanka Besserová, která v poslední době řeší i takzvaný staffing. Jde o situaci, kdy skupina podřízených odmítá svého nadřízeného. Tento jev je přitom v bezpečnostních sborech neobvyklý.

Šikany nebo bossingu (psychická šikana, které se dopouští nadřízený pracovník) se podle Besserové týká třetina všech podnětů, které obdrží. Mezi nejčastější projevy patří například účelově špatná hodnocení, nerovný přístup či neustálé přemisťování šikanovaného v rámci celé ČR mimo místo bydliště.

Sehnat důkazy je velmi obtížné

Podle mluvčí policejního prezidia Pavly Kopecké se bossing u policie nepodařilo prokázat zatím ani jednou. Šikanu už ale policie několikrát odhalila. „V několika případech byli v souvislosti s nevhodným jednáním příslušní funkcionáři krajskými řediteli potrestáni. To je řadovými policisty vnímáno jako spravedlivé rozhodnutí,“ uvedla Besserová. Sehnat důkazy je ale podle ní velmi obtížné.

„Větší množství podání zaznamenáváme v posledním období z ÚOKFK. Ta, která by mohla mít charakter trestného činu, jsem prostřednictvím ministra vnitra postupovala na Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ dodala ombudsmanka s tím, že o problémech informovala také policejního prezidenta Martina Červíčka. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej ale zdůraznil, že v útvaru nebyly bossing ani šikana nikdy prokázány: „Ve všech případech podnět podali příslušníci, se kterými bylo předtím zahájeno řízení ve věcech služebního poměru.“