Příbuzní chtějí znovu otevřít případ smrtelné potyčky v Tanvaldě

Praha – Případ potyčky v Tanvaldě, která skončila smrtí mladíka, zřejmě nekončí. Příbuzní totiž žádají o otevření kauzy. Soud už dříve rozhodl o tom, že střelec jednal v sebeobraně a od jeho stíhání upustil. Podle advokáta rodiny ale ze strany střelce o přiměřenou obranu nešlo. Opírá se o tvrzení klíčového svědka.

Vše se odehrálo brzo ráno na Nový rok 2012. Bratři Ladislav a Patrik Tatárovi šli spolu s dalším mladíkem po úzké cestě u železniční trati na okraji města. Patrik se lehce srazil s 63letým mužem, který šel proti nim. Po chvíli Ladislav Tatár za mužem běžel a strhla se rvačka. Padly výstřely a 22letý Ladislav na místě zahynul, zraněn byl i Patrik.

Svědek ale nyní tvrdí, že se Patrik do rvačky nezapojil a že muž měl konflikt jen s Ladislavem. Podle střelce se na něj ale vrhli oba bratři. „Já jsem byl někde tady, když Patrik kolem mě proběhl a běžel se tam kouknout, jak na tom je jeho brácha,“ uvedl svědek, jehož identitu policie tají. „A z toho oni potom uzavřou, že tedy řekl - mihl se kolem mě Patrik a pak padly výstřely - takže se zapojil do rvačky,“ poukazuje právník rodiny Robert Pelikán.

Samotný Patrik České televizi loni v lednu řekl, že ho starší muž střelil, když se skláněl nad mrtvým bratrem. Vyšetřovatelé mu ale nevěřili. Nejdřív totiž tvrdil, že u incidentu nebyl, pak že ho zranila petarda, a navíc zapřel i klíčového svědka. Podle libereckého státního zástupce Radima Kadlčka navíc důkazy mluví jasně: „Důkazy z oboru balistika a genetika prokázaly, že i druhý poškozený se zapojil do konfliktu,“ uvedl Kadlček. Ve prospěch staršího muže svědčily i okolnosti napadení – místo bylo odlehlé, byla tma, proti němu výrazně mladší útočníci a muž se ocitl v nevýhodné pozici na zádech.

Případ teď bude muset posoudit Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). „Od doby podání podnětu máme na přezkoumání dva měsíce,“ uvedla mluvčí NSZ Helena Markusová. Rodina Tatárových už jednou o znovuotevření případu žádala, vrchní státní zastupitelství ale stížnost zamítlo.

Potyčka v Tanvaldě: Rodina žádá o znovuotevření případu (zdroj: ČT24)