Lékaři se připravují na porod historicky prvních českých paterčat

Praha – V pražské podolské porodnici se už brzy narodí historicky první česká paterčata. Alexandra Kiňová počala děti zcela spontánně bez umělého oplodnění. Tuto neděli překonají hranici 30. týdne. Po porodu bude mít rodina nárok na státem placenou pomocnici, úřady navíc zřejmě udělají výjimku - chůvy by tak mohly být hned dvě. V době, kdy české porodnictví čekají první paterčata, vrcholí i celosvětový Týden respektu k porodu. V rámci festivalu dnes v pražském kině Perštýn proběhne od osmi hodin debata s protagonistkami dokumentu České televize Čtyři v tom.

Třiadvacetiletá Alexandra své těhotenství zjistila v prosinci. V lednu jí gynekolog hlásil dvojčata, březnové testy odhalily čtyřčata a o pár týdnů později ukázal ultrazvuk ještě páté dítě. „To už se mnou trošku víc otřáslo, že jsem tam i plakala,“ popsala nastávající maminka, která má už jednoho syna - brzy oslaví páté narozeniny.

U dvou dětí se ještě neví pohlaví, jistá je holčička a jednovaječní kluci. Jména pro svoje děti už má Alexandra vybrané: „Jeden bude Michael, druhý Daniel, pak jsme napsali Alexandr po mně, a kdyby to byl další kluk, tak by to byl Martin. U holčiček máme vybrané, že bude Terezka, Eliška, a když budou tři, tak bude další Kačenka.“

Lékaři už se na porod pečlivě chystají. Počítá se například s posílením personálu na porodním sále, na děti se intenzivně připravuje i pediatrické oddělení. Termín porodu je sice až v srpnu, doktoři ale počítají s dřívějším datem. Děti přijdou na svět císařským řezem. „Porod bude v nejbližší době. Naštěstí to maminka nese velice statečně a i díky optimistickému přístupu se zatím podařilo vydržet do třicátého týdne… Podle ultrazvukových nálezů jsou plody zatím v pořádku a i matka je v pořádku,“ uvedl vedoucí Oddělení rizikového těhotenství ÚPMD Podolí Hynek Heřman.

Ve světě byla zatím absolutně rekordním porodem osmerčata. Všechny narozené děti ale poprvé přežily až v roce 2009. Šest chlapců a dvě děvčata porodila tehdy třiatřicetiletá Američanka Nadya Sulemanová.

Přípravy na možné komplikace při porodu velkého množství dětí najednou zažili lékaři v Česku naposledy před deseti lety, kdy se podle statistik narodila zatím poslední čtyřčata. Od roku 1950 přišla na svět v Česku celkem jedenadvacetkrát. Rekordní byl přitom rok 1974, kdy lékaři přivedli v porodnicích na svět čtyřčata hned čtyřikrát. Trojčata jsou daleko častější, jen od roku 2000 se narodila 188krát. Narození dvojčat evidují v porodnicích každoročně už v tisícovkách případů – jen loni jich bylo 2048.

V Česku nyní vrcholí festival s mottem: „Nerušit, rodím“, který ukazuje různé možnosti porodu i to, jak se české porodnictví mění. Otec, matka nebo kamarádka u porodu už jsou například oproti nedávné minulosti běžnou realitou. Za doprovod se ale většinou platí. Ve fakultní nemocnici Brno chtějí 500 korun, v další brněnské nemocnici Milosrdných bratří je to zadarmo. V pražské motolské fakultní nemocnici chtějí za doprovod u porodu 705 korun. Ústav pro matku a dítě v Podolí pak požaduje rovných 1 500 korun.

I přes stále přátelštější přístup některých porodnic se ale v Česku nedaří najít cestu pro ty ženy, které chtějí rodit mimo nemocnice. Poslední jednání porodních asistentek s lékaři na ministerstvu zdravotnictví skončila fiaskem. Kompromisem měly být takzvané porodní domy, kam by se lékař volal jen při komplikacích. Ministerstvo ale po výtkách porodníků od této varianty ustoupilo a přišlo s jiným řešením. Rodilo by se ve stávajících porodnicích, ale porod by v mnohem přívětivějších podmínkách vedla asistentka. Pokud se podaří upravit zákony, mohla by taková praxe fungovat od ledna 2015.