Dívkám na hraně pomáhá katolická střední škola

Praha - U kláštera Křížovníků s červenou hvězdou kousek od Karlova mostu funguje už od roku 1990 nejstarší církevní škola v Česku. Dívčí katolická střední škola pomáhá dívkám, které se dostaly na scestí, a vzdělává je na pečovatelky. Pomocí školní firmy jim dává reálnou šanci na získání práce.

Každá z místních studentek má svůj bolestný příběh. Někdy je viníkem slepota nebo hluchota, v dalších případech sexuální zneužívání, drogová závislost nebo nefungující rodina a psychické potíže. Přesto se dívky snaží najít v životě to dobré a ještě pomáhat druhým.

Jednou ze studentek školy je Klára Chadimová, která trpí sociální fóbií. Ta se projevovala záchvaty panické hrůzy. V současnosti již několik měsíců pečuje o paní Chovancovou, pro kterou uklízí, nakupuje nebo chodí na úřad. „Jsem s ní velice spokojená, protože je snaživá, milá a vždycky mi za všecko poděkuje,“ chválí dívku klientka pečovatelské služby Květa Chovancová.

  • „Vím, že tahle práce je užitečná, a mám radost, že jsem někomu pomohla. Vždycky, když jdu z praxe, tak si říkám, že je to dobré,“ usmívá se studentka.

Podobným školám se kdysi říkalo ústav pro „padlé dívky“. Ředitel školy odhaduje, že pouze sedmdesát procent dívek, které tu studují, nakonec obstojí. „Některé z nich jsou rok co rok takzvaně na hraně, tedy na hraně toho, čemu se říká sociální exkluze. To znamená, že zůstanou někde v lepším případě na úřadu práce, v horším případě někde skutečně na ulici,“ říká ředitel Luboš Hošek.

Dva roky katolické střední školy však dávají dívkám naději. S potvrzením o kvalifikaci pečovatelky a praxí ve školní firmě se v životě ztratit nemusí. Také příběh Kláry Chadimové bude mít snad dobrý konec. Školu dokončí v červnu a potom má šanci stát se pečovatelkou ve středisku sociálních služeb.

Další informace hledejte na webu školy.

Škola na pomoc znevýhodněným dívkám (zdroj: ČT24)