Řada léků je pro Čechy nedostupná, překupníci je prodají dráž do ciziny

Praha - Léky v Česku patří mezi nejlevnější v Evropě. Nízkých cen ale využívají překupníci, kteří je pak vyvážejí do zahraničí. Originální léky, kterým ještě nevypršela licence a nikdo jejich generika vyrábět nesmí, jsou pak v lékárnách kvůli tomu často nedostupné. Pokud už jsou ale levnější kopie k dispozici, Češi po nich často rádi sahají. Generika v Česku tvoří skoro 60 procent všech prodaných léků. Ušetřit na tom chce i VZP. Lékařům začala doporučovat, aby lidem předepisovali co nejlevnější přípravky.

Překupníci mohou na jedné krabičce originálního léku vydělat i několik stokorun. Češi je pak ale mnohdy v lékárnách hledají marně. „Lék, který je levný v České republice, je skoupen a následně prodán v zahraničí - ve Skandinávii, v Německu nebo v dalších zemích, kde jsou přípravky výrazně dražší,“ uvedl výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvořáček.

Pravidelně tak v tuzemských lékárnách chybí zhruba padesát léků. Nejčastěji jde o přípravky na kardiovaskulární, respirační a onkologická onemocnění. Chybí i léky na centrální nervovou soustavu. Pomoci měl nový zákon, ani ten ale volnému pohybu zboží v EU nezabrání. Zamezit má jen přeprodeji léků, které už se oficiálně dostaly do lékáren.

Generika a další léky tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)

Jakmile originálnímu léku vyprší licence, můžou se začít vyrábět levnější generika. V Česku jsou poměrně oblíbená. Levnější varianty existují i u léčiv na předpis. Pro řadu Čechů ale stále platí, že co je lékařem psáno, to je dáno. Pokud jim tedy magistra v lékárně nabídne levnější variantu, mnohdy ji odmítnou. VZP ale vidí v levnějších variantách možnost uspořit miliony na léčbu závažnějších onemocnění. Začala proto lékařům doporučovat, aby lidem u přípravků se stejnou účinnou látkou předepisovali nejlevnější medikamenty, u kterých si s výrobci dohodla slevu. „Pro pacienty by to mělo mít ten efekt, že pokud jim lékař předepíše lék z pozitivního listu, tak budou mít jistotu, že je vždycky bez doplatku,“ doplnil mluvčí VZP Oldřich Tichý.

VZP chce levnější variantou léku ušetřit přes miliardu

Takzvané pozitivní listy odstartovala pojišťovna před necelými třemi měsíci a údajně už tak ušetřila 250 milionů korun. Je na nich zatím pět položek, VZP je chce ale do dvou měsíců rozšířit. O jaké léky půjde, tají, uspořit by ovšem tentokrát měly přes miliardu. Nejlevnější léky začaly po svém doporučovat i ostatní zdravotní pojišťovny. Vlastní pozitivní listy má například Svaz zdravotních pojišťoven a dokonce i některé nemocnice. Podle lékařů i ministerstva pak ale mnohdy vzniká chaos.

image_470935
Zdroj: ČT24

Předepisování léků na základě seznamu je podle VZP dobrovolné. Poslušní lékaři ale budou mít výhody. „Pokud lékař bude respektovat v nějaké rozumné míře pozitivní listy VZP, při případných srážkách po překročení třeba lékového limitu k němu VZP bude vstřícnější,“ dodal Tichý. Praktický lékař Cyril Mucha ale podotýká, že levnější přípravek vždy napsat nejde: „Některému pacientovi lék nesedí, i když je to třeba stejná látka.“