Co dál s IZIPem? Jasno bude do konce června

Praha - Do konce června by podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka mělo být rozhodnuto, jak VZP naloží s projektem elektronických zdravotních knížek IZIP. Kabátek slíbil radním předložit na červnovém jednání „závěrečné řešení“. Správní radu také informoval o vývoji sporu s pražským Protonovým centrem.

Kabátek: Nechceme majetkovou účast ve společnosti IZIP

  • „V řešení projektu IZIP mohu naznačit alespoň základní obrysy - trendujeme k závěru, že nechceme být majetkově účastni ve společnosti IZIP, kde máme nyní 51 procent akcií, a zároveň že chceme využít služeb portálu, abychom k němu získali vlastnická práva a nebyli závislí na žádné externí dodavatelské firmě, která portál provozuje,“ řekl ředitel. 

Chce tedy, aby VZP převzala portál, skrze který komunikuje s lékaři, plátci pojistného i pojištěnci, konkrétní parametry obchodní dohody se podle ředitele nyní dojednávají. „Bylo by to standardní převzetí aktiv bez toho, aby VZP musela být účastna ve firmě,“ naznačil. Portál nyní provozuje pro VZP právě firma IZIP. 

Do elektronických zdravotních knížek už VZP za posledních deset let dala skoro 2 miliardy korun. A když se se švýcarským spolumajitelem nedohodla na odkupu jeho menšinového podílu, rozhodlo se vedení pojišťovny ukončit všechny smluvní vztahy. Švýcarům své akcie svěřili i dva spoluzakladatelé projektu - europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. Firma si teď svůj podíl cení na 452 milionů korun a pojišťovna začátkem května nabídla jen necelé 2 miliony. 

Léčba protonovou terapií
Zdroj: ČT24

V případě Protonového centra jde o ještě větší peníze - minimálně miliardu ročně za moderní léčbu rakoviny. Protonové centrum vůči VZP vyvolalo arbitráž. Pojišťovna totiž odmítá plnit smlouvu, která centru zajišťuje zhruba miliardu ročně. Podle VZP je léčba vhodná jen pro zlomek pacientů. „My se necítíme být vázáni tou smlouvou. Podle našeho právního rozboru je smlouva nápadným způsobem nevýhodná,“ tvrdí mluvčí VZP Vlastimil Sršeň. 

Ke sporu s pražským Protonovým centrem Kabátek doplnil, že pokud by smlouvu o smlouvě budoucí měla VZP naplnit, neúměrně by to navýšilo výdaje na onkologickou péči. VZP u civilního soudu požaduje, aby určil smlouvu o smlouvě budoucí za neplatnou. Protonové centrum se u rozhodčího soudu v Brně dožaduje smluvní pokuty, která podle něj vyplývá z nenaplnění smlouvy o smlouvě budoucí. 

IZIP a protonové centrum - téma pro správní radu VZP (zdroj: ČT24)