Spolustraníci v regionu rozhoupali židli pod Přemyslem Sobotkou

Liberec/Jablonec – Šéfa krajské organizace občanských demokratů Přemysla Sobotku může sesadit z jeho vedoucí pozice oblastní sněm, který proti němu hodlá na svém podvečerním jednání nominovat jabloneckého primátora Petra Beitla. Upozornil na to server Aktuálně.cz. Je to vůbec poprvé za 13 let od vzniku místní buňky občanských demokratů, kdy se někdo proti Sobotkovi postaví.

Senátor za jablonecký obvod Jaroslav Zeman (také ODS) České televizi řekl, že Beitlovu kandidaturu musí oficiálně odsouhlasit právě oblastní sněm. Jablonecká ODS podle něj hledá alternativu s ohledem na volební neúspěchy v regionu. „Jablonec je poměrně úspěšný…, takže se snažíme vygenerovat jinou alternativu pro pravicové voliče na Liberecku,“ zdůraznil.

„Jsem předsedou regionu řadu let, zároveň jsem ve vysoké ústavní funkci a pevně věřím, že úspěchy i neúspěchy v Libereckém kraji jdou nejen za mnou, ale za všemi,“ reagoval Sobotka pro ČT. O jeho pozici se s konečnou platností rozhodne 17. června v Liberci, šance na setrvání se rozhodně nevzdává.

Sobotka „dostal na frak“ jako kandidát v první přímé volbě prezidenta, když mu svou důvěru projevilo jen 2,46 procenta voličů. Výsledek nebyl nijak oslnivý ani v Liberci, kde dostal 4,21 procent. Při krajských volbách několik měsíců před prezidentskými získala ODS na Liberecku 9,26 procenta hlasů a v samotném stotisícovém Liberci dokonce jen 7,34 procenta.