Chystá se bič na korupčníky – budou muset doložit původ majetku

Praha – Ministerstvo spravedlnosti podle Lidových novin (LN) připravuje průlomový návrh zákona, který by měl skoncovat s případy „zázračného“ zbohatnutí politiků či neplacení daní podnikateli. Lidé, jejichž majetek výrazně převyšuje jejich příjmy, by podle novely museli věrohodně vysvětlit, jak k němu přišli. Majetek bez prokázaného původu by přitom mohl stát zabavit. Deník upozornil, že by to bylo vůbec poprvé, kdy by původ majetku museli dokazovat sami vlastníci, a nikoliv státní úřady.

Jak napsaly LN, přesné parametry normy mají být známy do konce tohoto roku – na textu pracují nejen experti ministerstva spravedlnosti, ale i ministerstva financí a ministerstva vnitra. Až bude znám výsledný návrh, rozhodne se kabinet premiéra Nečase, jakým způsobem bude realizována sankce v případě nedoložení původu peněz či majetku – zda propadnutím majetku státu, či vysokým zdaněním.

„Navrhovaná právní úprava bude mířit na situace, kdy je zřejmé, že majetek pochází z nelegitimních zdrojů, nicméně to nelze prokázat ve standardním trestním řízení,“ řekl LN náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Karolína Peake (LIDEM), vicepremiérka pro boj s korupcí:

„O majetkových přiznáních se často mluví jako o nějakém zázračném opatření, které vyléčí korupci v České republice. Samozřejmě, že tomu tak není, stejně jako tomu není například u zrušení anonymních akcií. Majetková přiznání nikdy nevyřeší problém typu miliony v podlaze Davida Ratha. Jsou ale jedním z opatření, která mohou pomoci tam, kde si nějaká osoba zcela zjevně žije v rozporu s výší svých příjmů.“

K přijetí novinky se vláda zavázala také v protikorupční strategii pro roky 2013 a 2014. Jak uvedl list, pravice se dosud takovým zásahům do osobního vlastnictví bránila, zatímco opozice o majetkových přiznáních mluví dlouhodobě. Prosazuje je i prezident Miloš Zeman.

Policejní specialisté na finanční kriminalitu deníku sdělili, že navrhované opatření by se mohlo týkat řadově stovek lidí, přičemž by mohlo postihnout až desítky miliard příjmů nejasného původu.

Na Slovensku zákon zklamal

Předpisy, které umožňují za určitých podmínek konfiskovat sporný majetek, jsou podle LN obvyklé i v ostatních zemích Evropy. Například na Slovensku, kde platí zákon o prokazování původu majetku od ledna 2011. Podle tohoto předpisu musí původ svého bohatství prokázat ten, jehož jmění po odečtení legálních příjmů přesáhne patnáctisetnásobek minimální mzdy – dosud ale žádný velký případ odhalen nebyl a zákon je prý spíš zklamáním.

Rozhovor s Karolínou Peake (zdroj: ČT24)