Škromachovi by se líbilo referendum o maximálním platu manažerů

Praha – Senátor Zdeněk Škromach by se rád nechal inspirovat referendem připravovaným ve Švýcarsku, které plánuje pevně zastropovat manažerské platy. Ty by mohly být nejvýše dvanáctinásobkem platu nejhůře placeného zaměstnance firmy. Píše o tom deník TÝDEN.CZ. S návrhem souhlasí komunisté, naopak opozice je proti. Podle TOP 09 by totiž stát do odměňování zasahovat neměl.

Škromach upozornil na fakt, že například platy politiků jsou omezovány už nyní. Chybí ale zákon o obecném referendu, který by podobný postup jako ve Švýcarsku umožňoval. „Škromachova myšlenka by se ujmout mohla, ale problém je, že my nemáme zákon o obecném referendu. Máme ústavní zákon, ale nemáme prováděcí předpis. Já myslím, že v první řadě bychom potřebovali tento zákon o obecném referendu,“ zdůraznil pro TÝDEN.CZ stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD).

A zastropování platů by teď nejspíš nenašlo dostatečnou podporu ani v poslanecké sněmovně. Opozice se totiž obává toho, že by velké firmy sbalily své kufry a jednoduše z Česka odešly. „Mohlo by se stát, že by firmy odcházely jinam, kde by to neplatilo. Je to velmi populistické řešení a rozhodovat o tom v referendu - no to už vůbec ne,“ reagoval předseda rozpočtového výboru poslanecké sněmovny Pavel Suchánek  (ODS). Podle TOP 09 by mělo být odměňování spojeno s výkonem.

Vydáno pod